Dankwoord aan alle betrokkenen

Op zondag 22 januari werd de wisseltrofee van de Zilveren Camera weer uitgereikt in Fotomuseum Den Haag. Al meer dan zestig jaar gaat het verzilverde beeldje van de klassieke platencamera jaarlijks over in andere handen. De winnaar van het voorgaande jaar, bij wie het beeld een jaar lang op de schoorsteenmantel heeft mogen staan, komt naar Den Haag om het kleinood aan het begin van de feestelijke ceremonie met pijn in het hart in te leveren. De nieuwe eigenaar mag het gewilde beeldje pas na een spannend uur omhoog houden voor een zaal vol met collega’s…

Dank aan alle medewerkers

De ceremonie zelf is al jaren in goede handen bij presentator Wilfried de Jong. Vanaf deze plek willen we hem in ieder geval persoonlijk bedanken voor zijn tomeloze inzet en improvisatievermogen. We hopen nog lang van zijn grappige en scherpe opmerkingen te mogen genieten. Wie Wilfried noemt, zegt ook Ocobar, zijn trouwe begeleidingsband. Zonder de muzikale omlijsting van deze improvisatiekunstenaars zou zo’n uitreiking maar een kale bedoening zijn.

Om nog even bij de uitreiking te blijven. Wie op de ochtend van de uitreiking bij café Gember in het museum binnen zou stappen, herkent het ‘s middags niet meer terug. In no-time wordt hier een professioneel podium met licht en audio opgebouwd door de mannen van AB Geluidstechniek en Crystal Park New Media onder leiding van productiemanagers Cro Lampe en Monique van Gool, de drijvende krachten achter dit evenement.

Daarnaast moeten wij natuurlijk ook een dankwoord uitspreken naar onze sponsors. Het is duidelijk dat we in deze spannende economische tijden erg blij zijn met hun bijdragen.

Dank aan de jury

De meeste dank zijn we echter verschuldigd aan onze juryleden. Wat zou de Zilveren Camera zijn zonder professionele en toegewijde jury? Zij vormen de ruggengraat van de wedstrijd. Vanaf nieuwjaarsdag tot aan de uren vlak voor de bekendmaking worstelen zij zich door een kleine 10.000 ingezonden beelden en multi-media producties om deze terug te brengen tot een handjevol categoriewinnaars en dat ene beeld waar de Zilveren Camera aan toegekend wordt. Een klus waar zij geheel belangeloos en onbezoldigd vele uren en twee vrije zondagen aan opofferen. Tijdens deze sessies verdedigen zij vol vuur de eigen selectie en voorkeur om zich zich uiteindelijk te schikken in een democratisch tot stand gekomen oordeel, daarbij beseffende dat deze keuze vaak op kritiek van collega’s kan rekenen…

Vanaf deze plek wil het bestuur dan ook alle juryleden onder leiding van voorzitter Ruud Visschedijk bedanken voor het opnieuw volbrengen van deze lastige taak!