Fotoboek Eddy van Wessel

Vorig jaar won fotograaf Eddy van Wessel de Zilveren Camera met zijn serie foto’s over de opstand in Syrië. Vrijdag 13 december verschijnt zijn fotoboek ‘The Edge of Civilization’, met beelden en verhalen over wat hij de afgelopen jaren in oorlogsgebieden zag en meemaakte. We vroegen hem naar de totstandkoming van zijn boek. En hoe het was om de Zilveren Camera te winnen.

omslag klein voor web

De Zilveren Camera spreekt Eddy van Wessel over zijn fotoboek ‘The Edge of Civilization’:

Hoe is de titel tot stand gekomen?

‘De titel ‘The Edge of Civilization’ bedacht ik jaren geleden. Alle foto’s zijn genomen op momenten en plaatsen waar geen regels en geen gerechtigheid zijn. Zelfs geen zekerheid dat er een dag van morgen komt. Echt het leven op de grens. Dat is de rode draad in mijn werk, alle foto’s passen onder die paraplu.’

Hoe heb je het winnen van de Zilveren Camera ervaren?

‘Als grote afwezige, want ik was er niet! Ik was aan het werk in Zweden. Dat ik de prijs won, kwam voor mij totaal onverwachts, ik dacht dat een buitenlands onderwerp in zwart wit en ook nog eens een serie weinig kans maakte. Natuurlijk was ik blij met de prijs. Het was een mooi moment, de dagen erna kreeg ik veel felicitaties in mijn inbox, maar toch gaan het leven en het werk ook gewoon door, een paar weken erna zat ik alweer in Irak.’

Was het moeilijk om te kiezen welk werk je ging insturen?
‘Ik maakte in eerste instantie een selectie met andere beelden. Visueel heel krachtige foto’s, met meer actie en veel beweging, maar die heb ik bij nader inzien van tafel geveegd omdat ik mezelf afvroeg: wat heb ik daar nou gevoeld? Beklemming, angst en bedreiging. Dat wilde ik dus laten zien. Toen was ik binnen 5 minuten klaar, ik koos de 8 foto’s van die winnende serie puur op emotie.’

Was het winnen van de Zilveren Camera de aanleiding om een boek te maken?
‘Ik liep al een tijdje rond met het idee voor een boek en dit was een mooi moment om het waar te maken. De prijs vergroot je naamsbekendheid, waardoor je meer kans hebt in de markt.’

Wat krijgen we te zien in het boek?
‘Het is een oprecht boek. En heel rauw. Je komt als kijker in de werkelijkheid waar ik ook in sta. Die is niet altijd even mooi, je ziet dus ook een bomaanslag. En je leest mijn verhalen, ik ben heel eerlijk over wat ik in oorlogsgebieden zie en meemaak, als lezer krijg je het verhaal van voor en achter de camera. Dat maakt het interessant maar ook kwetsbaar.’

binnenwerk 1 
 
‘The Edge of Civilization’ verschijnt officieel 13 december, maar vroege vogels worden beloond: tot 10 december zit er een gesigneerde print bij het boek en betaal je geen portokosten. Klik hier om te bestellen.