Nieuwe categorie: Natuur & Milieu

Dit jaar kent de competitie een nieuwe categorie: Natuur & Milieu.

Arno Haijtema, voorzitter van de Zilveren Camera, vertelt hoe het idee voor deze categorie is ontstaan: ‘De aandacht voor natuur- en milieukwesties neemt toe en er is ook goede fotografie van, maar voor die foto’s was geen geschikte plek in onze wedstrijd. We zagen door het jaar heen veel mooie foto’s die de kranten wel haalden, maar bij ons niet tot hun recht kwamen. Voor natuurfotografie zijn ook specifieke kwaliteiten nodig, zoals geduld en een bepaald soort vakmanschap, een eigen categorie doet daar ook recht aan.’

Servaas Neijens, eindredacteur & beeldredacteur van National Geographic, is voorzitter van deze categorie en vertelt over zijn verwachtingen.

Wat vind je van de nieuwe categorie Natuur & Milieu?
‘Het is een belangrijke categorie en een aanwinst omdat het bij natuurfotowedstrijden vaak gaat om dieren en planten in de natuur en de schoonheid daarvan. De interactie met de mens, het hardere nieuws, verdwijnt in die wedstrijden naar de achtergrond. Dat vind ik jammer, ik vind het belangrijk om ook de nieuwskant van natuur te laten zien en wat de invloed van de mens op de natuur is. Ik verwacht dat we dat in deze competitie wel gaan zien.’

Kun je een voorbeeld geven?
‘Voor mijn werk rij ik al jaren van Naarden naar Amsterdam en vroeger was die route vooral groen. Nu worden er bij Muiden een weg en een nieuwe brug aangelegd, waardoor kleine stukjes natuur verdwijnen. Het is een simpel voorbeeld van iets dat ik elke dag zie, maar wel een voorbeeld van hoe de natuur last kan hebben van de mens. Aan de andere kant zijn er ook positieve ontwikkelingen, zoals urban farming: mensen gaan weer groenten kweken in de stad. Dat is ook een onderwerp waarbij ik me een mooie serie kan voorstellen.’

En nieuwsonderwerpen zoals de konijnenplaag in Amsterdam?
‘Dan denk ik ook aan alle reigers en vossen in de stad: een teken dat de natuur terugvecht, dat vind ik mooi om te zien. De vossen zijn natuurlijk al veel gefotografeerd, maar een creatieve fotograaf kan dat vast op een originele manier verbeelden. Qua onderwerpen laat ik me graag verrassen door de inzendingen. Het is een brede categorie waarin ruimte is voor mooie natuurfoto’s maar ook voor beelden die meer gericht zijn op de nieuwswaarde dan op de esthetiek. De categorie moet nog een gezicht krijgen en daar gaan de fotografen voor zorgen.’

1-20120416 DSC0123-npb

 Foto: Nico Bastens, winnaar Binnenland documentair 2012