De inzendtermijn is gesloten, het jureren kan beginnen!

Op het moment dat op 31 december de champagnekurken plopten om het nieuwe jaar in te luiden, sloot ook de inzendingstermijn van de Zilveren Camera. Een maand lang uploadden fotografen hun meest indrukwekkende nieuwsbeelden van 2013, in de hoop de prestigieuze fotografieprijs te winnen. De organisatie ontving maar liefst 4530 inzendingen! Vorig jaar waren dat er 4300, dus wij zijn uiteraard gelukkig met deze score. Een goed begin van 2014!

De categorie Portret is net als vorig jaar de meest populaire. Verder viel op dat voor de multimediale Canon Prijs het minste werk werd ingezonden: 23 inzendingen.

De categorie Natuur & Milieu, die dit jaar haar debuut maakt in deze wedstrijd, sleepte boven verwachting veel inzendingen binnen: 239 enkele foto’s en 57 series.

Voor alle categorieën geldt dat opvallend veel fotografen alle beelden uit een serie ook nog eens stuk voor stuk insturen voor de categorie enkel beeld, reden voor de organisatie om dit jaar de voorwaarden nog eens goed te evalueren en het beleid daarin voor aankomende jaren misschien wel aan te scherpen.

Tot slot, zoals verwacht hebben de inzendingen ook dit jaar een koninklijk tintje: er zijn weer opvallend veel foto’s met Royalty ingestuurd. We zijn benieuwd welke beelden van bijvoorbeeld de kroning tot de favorieten van de jury behoren!

Voor alle fotografen die dit jaar meededen, geldt nu: sit back & relax, jullie taak zit erop, het harde werken is nu aan de jury. Houd de website in de gaten want 21 januari staan alle nominaties online. En komt allen naar de feestelijke uitreiking in het Fotomuseum in Den Haag op 26 januari, dan kan de champagne opnieuw de lucht in als we de winnaars bekendmaken!

 

 

Eddy van Wessel (niet op de foto) wint Zilveren Camera 2012

Eddy van Wessel (niet op de foto) wint Zilveren Camera 2012. Foto: ANP / Phil Nijhuis