Martijn Beekman doet sinds 1996 mee en won de Zilveren Camera twee keer

Fotograaf Martijn Beekman won de Zilveren Camera twee keer: in 1996 en elf jaar later in 2007 nog eens. We vroegen hem naar zijn ervaringen als fotograaf op het Binnenhof en wat de prijs voor hem heeft betekend. Waar in zijn huis stond die wisseltrofee eigenlijk?

Hoe vaak heb je meegedaan aan de wedstrijd?
“Ik doe elk jaar mee, vanaf 1996. In het eerste jaar won ik hem meteen, dat was heel bizar, want ik was toen pas net begonnen, had net stage gelopen bij de Volkskrant. Dat jaar won ik drie categorieprijzen en de Zilveren Camera zelf. Ik had weliswaar mijn zinnen erop gezet, maar was natuurlijk erg verrast dat ik hem won! Ik doe elk jaar mee omdat ik hoop te winnen en dan in het fotoboek kom, ik bewaar geen krantenfoto’s, maar het boek is wel een blijvertje.”

Vind je het moeilijk om een selectie te maken uit alle foto’s die je maakt in een jaar?
“Je bent snel geneigd om meer in te sturen dan nodig is. En dan gebeurt het ook dat je wordt genomineerd met een foto die je niet had verwacht. In 1996 won ik de Zilveren Camera met een foto uit een serie waarvan ik een van de andere beelden beter vond.”

In 2006 won je met de foto van de drie VVD-leden in de auto. Voelde je dat je een bijzonder moment te pakken had toen je die foto maakte?
“In Den Haag heb je zelden iets exclusiefs. Die dag was er op een congres besloten dat drie ereleden van de VVD nog één keer met Rita Verdonk moesten praten om haar te overtuigen dat ze bij de VVD moest blijven. De locatie van dat gesprek was uitgelekt en zonder opdracht van een krant ben ik erheen gegaan. Ik kwam daar aan, er was bijna niemand van de pers, twee filmploegen en ik. Ik wachtte 5 minuten, wat heel weinig is in Den Haag, en Erica Terpstra kwam naar buiten. Ze stapten met z’n drieën in de auto, zonder beveiliging, wat op zich al uniek is, dat zou nu niet meer gebeuren. Alle drie zuchtten ze diep en dat moment legde ik vast. Het hele jaar van de VVD was daarmee in één foto gevangen. Maar dat realiseerde ik me pas later, want dit was op dat moment geen nieuws, de foto werd pas echt interessant naarmate de eindejaarslijstjes werden gemaakt. Toen zochten de kranten naar een foto die het moeilijke jaar van de VVD in beeld bracht.”

Waar heeft de wisselbokaal gestaan?
“In 1996 in de boekenkast in de woonkamer, bovenop de cassettebandjes. De tweede keer stond hij een jaar in de serre. Ik had inmiddels twee kinderen en die vonden het leuk om de trofee tentoon te stellen. Ik was soms wel bang voor inbraken, je mag dit ding echt niet kwijtraken!”

Hoe ziet aankomend jaar eruit voor jou, wat betreft fotojournalistiek?
“Een jaar geleden stapte ik over van de Volkskrant naar het ANP en dat bevalt me goed. De foto’s die ik nu voor het persbureau maak, zie ik overal terug. Toen ik nog voor de krant werkte, kon het weleens gebeuren dat ik tien opdrachten deed in een maand, maar geen van de beelden terugzag in de krant, omdat de verhalen niet doorgingen bijvoorbeeld. Mijn werk voor het ANP wordt door veel media gebruikt, verschillende kranten en internetsites, dus nu is mijn werk nooit voor niks.”

Winnende Zilveren Camera-foto van Martijn Beekman in 2007