Pim Ras wilde als kind al sportfotograaf worden

Pim Ras wilde als kleine jongen sportfotograaf worden. Uiteindelijk is hij een allrounder geworden met een flinke nadruk op sport. Toch won hij in 2009 de Zilveren Camera niet met een sportfoto maar met een foto van hét nieuwsmoment van dat jaar. ‘Op Prinsjesdag en Koninginnedag fotografeer ik elk jaar de koninklijke familie. Normaal een vrolijk gebeuren, maar deze dag liep alles totaal anders.’

Hoe heb jij die dag met de aanslag van Karst T. beleefd?
‘Het was een illustere dag. De aanslag gebeurde aan het einde van de rijtoer, vlak voordat de open bus met de koninklijke familie in de bocht met de Naald de hoek omging. Alle pers stond op een vluchtheuvel en wij liepen mee met de bus. Opeens hoorde ik een blikkerig geluid, na de eerste knal draaide ik me om en zag ik de Suzuki door de hekken rijden en de mensen scheppen. Daarna kwam de auto recht op de vluchtheuvel af. Iets in mijn hoofd zei dat ik achter die auto aan moest, dus ik rende erachteraan en toen kwam hij tegen de Naald tot stilstand. Op dat moment maakte ik de foto waarmee ik de Zilveren Camera won. Ik heb vijf beelden gemaakt, waarvan er maar twee scherp waren, daarna haalde de politie me daar weg.’

Had je meteen door dat je zo’n belangrijke foto had gemaakt?
‘In de perstent waar ik de foto bewerkte, kwam Nova gelijk naar me toe en ’s avonds zat ik bij Pauw & Witteman om over dat moment en mijn foto te vertellen. Daarna kreeg ik sms’jes van collega’s: gefeliciteerd met de Zilveren Camera-foto. Toen voelde ik wel dat ik een goede foto in handen had. De impact van deze foto was zo groot omdat alles erop stond: zowel dader als doelwit. Dat maakte het journalistieke gehalte van dit beeld zo hoog.’

Was je aangeslagen door wat je had gezien?
‘De eerste week sliep ik slecht. Het beeld dat ik mensen door de lucht zag vliegen, staat op mijn netvlies gegrift. Dat moment kan ik nog steeds seconde per seconde herbeleven. Met deze foto op het podium de Zilveren Camera in ontvangst nemen was dan ook wrang, want ik bereikte het hoogste in de fotojournalistiek in Nederland, maar er zijn wel acht mensen dood. Toch was het mijn journalistieke plicht om deze gebeurtenis te fotograferen.’

Wat betekent de prijs voor jou?
‘Ik had nooit verwacht dat ik ooit de Zilveren Camera zou winnen, omdat ik vooral sport doe. En toen won ik ineens met een nieuwsfoto. Sinds 1991 won ik ook veel categorieprijzen, maar dit was natuurlijk voor het eerst de hoofdprijs. Elk jaar dat ik in de prijzen val ben ik blij. De wedstrijd houdt fotograferend Nederland bezig en zo’n prijs is voor mij een bevestiging dat ik goed bezig ben.’

ZC-2009

Winnende foto Zilveren Camera 2009 – Pim Ras

 

Download hier de juryrapporten 2013:

pdfJuryrapport Zilveren Camera 2013
pdfJuryrapport Canon Prijs 2013
pdfJuryrapport Nationale Portretprijs 2013