Ilvy Njiokiktjien wint de Zilveren Camera

Ilvy Njiokiktjien wint de Zilveren Camera
Foto: Eric Brinkhorst

 

Feestelijke uitreiking 65 jaar Zilveren Camera

Fotomuseum Den Haag: Tijdens de extra feestelijke uitreiking naar aanleiding van het 65-jarig bestaan van de Zilveren Camera maakten presentator Wilfried de Jong en wethouder Marjolein de Jong de winnaar van de Zilveren Camera 2013 bekend. Het felbegeerde zilveren beeldje gaat dit jaar naar Ilvy Njiokiktjien voor haar foto van de begrafenisstoet van Nelson Mandela. Ilvy is de eerste vrouw in 65 jaar die de Zilveren Camera wint.

Juryvoorzitter Claudia Hinterseer verwoordde het als volgt in het juryrapport:
‘Wat extra pleit voor haar toewijding is dat zij op de dag van Mandela’s overlijden vanuit Zuid-Afrika was teruggekeerd in Nederland en toen zij hoorde van zijn overlijden direct besloot terug te vliegen om het afscheid bij te wonen en de sfeer vast te leggen.

De jury was van mening dat de jonge winnares de essentie van dit wereldwijde nieuws treffend heeft samengebracht in dit beeld van rouw om en dankbaarheid voor de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Het is een krachtige foto waarin verschillende lagen de gebeurtenis weergeven.’

Canon Prijs voor Rob Hornstra en Arnold van Bruggen

Fotograaf Rob Hornstra en journalist Arnnold van Bruggen werken al 5 jaar samen aan het ‘Sochi Project: An Atlas of War and Tourism in the Caucasus’. Voor de tweede keer winnen zij met dit project de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek.

Juryvoorzitter Stan van Engelen omschreef de motivatie van de jury als volg:
‘De term ‘veelomvattend’ schiet bijna tekort voor dit project dat al sinds vele jaren het publiek geboeid weet te houden en dat dit jaar dan eindelijk tot voltooiing kwam. Gestileerde portretten, landschappen, found footage, tekst, video en andere visuele elementen hebben geresulteerd in een stijlvast multimediaal bouwwerk bestaande uit een tentoonstelling, boek, website, vele artikelen en andere publicaties. Alles met grote precisie uitgevoerd.’

Nationale Portretprijs voor Robin de Puy

In samenwerking met het Fotomuseum Den Haag werd de Nationale Portretrpijs uitgereikt aan Robin de Puy voor het portret van fotografe An-Sofie Kesteleyn. De foto wordt opgenomen in de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. 

Juryvoorzitter Wim van Sinderen omschreef de motivatie van de jury als volgt: 
‘Sinds het winnen van de Photo Academy Award in 2009, wordt Robin de Puy beschouwd als één van de grootste talenten in Nederland wat betreft de journalistieke portretfotografie. Uit het feit dat zij dit jaar maar liefst met twee portretten genomineerd is, blijkt niet alleen dat de 28-jarige fotograaf een absolute rijzende ster is, maar ook dat zij verschillende registers bespeelt wat betreft portretstijlen.
Het winnende portret van An-Sofie Kesteleyn in stemmig zwart-wit is: een invoelend, naturel portret van een collega-fotograaf die ernstig ziek is geweest.’