Pierre Crom over de Zilveren Camera

Zondag 25 januari mocht Pierre Crom voor zijn Buitenland serie de Zilveren Camera in ontvangst nemen. "Fotograaf Pierre Crom nam de eerste foto van de neergeschoten MH17 terwijl de vliegtuigwrakstukken nog smeulden. Zoals het een goed journalist betaamt was hij op het goede moment op de juiste plek, en in staat om ondanks de chaos goed werk te leveren. Hij liet het verhaal niet meer los en heeft in de maanden die volgden een krachtig visueel document opgebouwd. Tijdens de jurering werd het akelig stil toen we dit werk bekeken. Foto na foto, die gezamenlijk aan kracht winnen, liet de fotograaf ons zien hoe het er op de plek des onheils na het ongeluk aan toe ging", aldus juryvoorzitter Claudia Hinterseer.

Wij stelden Pierre Crom een aantal vragen na het winnen van de Zilveren Camera:

Wat betekent de Zilveren Camera voor jou?
"De Zilveren Camera betekent veel voor mij, voor mijn naasten en opdrachtgevers. Het is een prestigieuze prijs voor beroepsfotografen, die sinds 1949 bestaat. Ik heb hem een plek gegeven, niet thuis maar op de boekenkast op kantoor. De jury heeft voor mijn ingezonden serie gekozen, daarvoor voel ik mij erg vereerd. Veel mensen weten mijn website te vinden om naar mijn journalistiek werk te kijken. Als fotograaf wil je niets anders; de aandacht vestigen op de verhalen waaraan je hard hebt gewerkt."

Had je na het maken van deze serie al het idee dat je hiermee in de prijzen zou kunnen vallen?
"
Eenmaal aan het werk in Oekraïne dacht ik niet aan de Zilveren Camera, ik was te druk bezig met fotograferen en schrijven. Alle genomineerden maken kans, want er is veel mooi werk gemaakt. De uitslag kwam voor mij dus als een verrassing!"

Hoe heb je die dagen bij de rampplek beleefd?
"Mijn taak was om na de ramp zoveel mogelijk te documenteren, en dat betekent hard werken, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Er kwamen veel emoties bij kijken. Emoties die ik door middel van mijn fotografie heb geprobeerd over te brengen." 

Wist je meteen wat er aan de hand was en wat voor grote impact jouw foto’s zouden hebben op de media?
"Ik wist dat ik getuige was van een ramp in de context van een oorlog, een oorlog in Oost-Oekraïne die Nederland had getroffen. Maar ik heb me de omvang van de ramp pas de volgende ochtend echt gerealiseerd. Veel media namen contact met mij op, maar ik kon niet iedereen te woord staan. Ik moest mij concentreren op de fotografie. Eenmaal terug in Nederland heb ik kunnen zien hoe de kranten mijn werk hebben gepubliceerd."

Hoe ziet de aankomende tijd eruit qua fotojournalistiek?
"Ik wil de historische gebeurtenissen in Oekraïne blijven volgen en documenteren. Verder zal ik over nieuwe projecten brainstormen, in Nederland en het buitenland. Het Midden-Oost, waar ik vaak ben geweest blijft mij fascineren."

De uitreiking van de Zilveren Camera genereerde een hoop publiciteit de afgelopen week. De bekendmaking van de winnaar met een reactie daarop van Pierre Crom is zondagmiddag vastgelegd door de NOS. Bekijk het hier
Maandag was winnaar Pierre Crom te gast bij het programma Jinek samen met deeljury voorzitter Sacha de Boer en categoriewinnaar Binnenland Documentair, serie Ilvy Njiokiktjien. Bekijk de uitzending hier terug. 

Afgelopen donderdag was Renate Beense, derde in de categorie Binnenland Documentair, serie te zien bij het programma van Wilfried de Jong. Hierin vertelde ze over haar serie ‘Gewoon Pa’. Ook Marieke van der Velden vertelde over haar Buitenland serie ‘Das Paradies in Zell am See’. Kijk de uitzending hier terug.

Uitreiking 3
Foto door ANP in opdracht