Eerbetoon aan Jeroen Oerlemans

Stichting Zilveren Camera herdenkt fotograaf met tentoonstelling

In Museum Hilversum vindt vanaf 3 februari een bijzonder eerbetoon plaats aan de in oktober overleden fotograaf Jeroen Oerlemans. Oerlemans kwam tijdens zijn werk om het leven in de Libische stad Sirte en mag beschouwd worden als één van Nederlands meest ervaren conflictfotografen. De tentoonstelling Jeroen Oerlemans 1970 – 2016 is, naast de Canon Zilveren Camera expositie, tot en met 12 maart te zien.

Foto: Jeroen Oerlemans © erven Jeroen Oerlemans
Serie: Rouwen
LIBANON, TYRUS, 21 JULI 2006: Met de nummers van de slachtoffers achter hen op een muur geschreven huilen twee vrouwen om hun dierbaren die in Tyrus in een massagraf gelegd zullen worden. Vanwege de aanhoudende beschietingen konden de doden niet begraven worden en werden daarom in twee koelwagens bij het plaatselijk ziekenhuis bewaard. Nadat deze volraakten werd besloten 82 van de lijken tijdelijk in een massagraf te leggen (de anderen werden alsnog door hun familie begraven) Er zouden nog twee van dergelijke begrafenissen volgen in Tyrus.
Foto: Jeroen Oerlemans © erven Jeroen Oerlemans
Foto: Jeroen Oerlemans © erven Jeroen Oerlemans
Serie titel: Strijd voor Sirte
LIBYA, SIRTE, 26 JUNE 2016: Een strijder van de Al-Marsa Brigade heeft aan het front, vlakbij het strand van Sirte, een helm op de loop van zijn AK-47 gezet om sluipschutters van Islamitische Staat (‘Daesh’) uit hun tent te lokken. Verschillende Libische legereenheden, die grotendeels bestaan uit brigades (‘Katibas’) uit de stad Misrata, vechten sinds een aantal maanden namens de GNA-overheid (Government of National Accord, onder leiding van premier Al-Sarraj) tegen IS in Sirte, in een operatie onder de naam Al-Bunyan Al-Marsous.
Foto: Jeroen Oerlemans © erven Jeroen Oerlemans

Oerlemans reisde regelmatig af naar brandhaarden in onder andere Libanon, Soedan, Palestina, Afghanistan, Syrië en Libië. In 2012 werd hij in Syrië, samen met de Britse fotograaf John Cantlie, ontvoerd door moslim-extremisten. Tijdens een ontsnappingspoging werd hij neergeschoten, maar de schotwond was niet-levensbedreigend. Het afgelopen jaar werd hij wel dodelijk getroffen.
‘Jeroen Oerlemans was gedreven om het nieuws in beeld te brengen’, aldus Marcel Molle, bestuursvoorzitter van Stichting de Zilveren Camera. ‘En hij had de diepe overtuiging dat beelden van conflicten naar buiten moeten worden gebracht.’

Hommage

Oerlemans kreeg in 2007 een eervolle vermelding bij de World Press Photo en is drie keer onderscheiden met een eerste prijs in de buitenland-categorie van de Zilveren Camera. ‘Dit is een hommage aan één van de grootste fotojournalisten van ons land. Met iconische beelden uit zijn indrukwekkende oeuvre’, aldus Molle.

Tentoonstelling

De tentoonstelling is samengesteld door Oerlemans’ levenspartner Boes Hogewind: ‘Ik vind het zo’n heftig beeld. Hoe hij altijd hier de trap af ging met zijn reisspullen. Kogelvrijvest, rolkoffer, rugzak. Hij was vaak bang voor vertrek, maar hij ging altijd.’ Zijn goede vriend Joeri Boom, correspondent voor NRC en NOS en was tien jaar lang reisgenoot van Oerlemans. Hij schreef de tentoonstellingsteksten en voerde hiervoor gesprekken met Boes Hogewind en Simone Berghuys. Berghuys is werkzaam bij weekblad De Groene Amsterdammer, waar Oerlemans en Boom hun carrière begonnen. Zij was de enige fotoredacteur die al Oerlemans werk mocht zien – ook de niet gepubliceerde beelden.

De tentoonstelling is een initiatief van de Stichting Zilveren Camera en mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), NVF, Villamedia, Museum Hilversum en Gemeente Hilversum.