12 juni 2020, Hilversum

Het project ‘De Achterkant van Hilversum’ heeft tot doel de onderzoeksfotojournalistiek te stimuleren. Het is een initiatief van Stichting De Zilveren Camera en Museum Hilversum en het is mede mo-gelijk gemaakt dankzij steun van de Gemeente Hilversum.

Museum Hilversum en de Zilveren Camera zijn bijzonder trots de drie fotografen bekend te kunnen maken die de opdrachten in het kader van de Achterkant van Hilversum gaan uitvoeren: Jill Noteboom, Sanne Derks en Erik Borst zullen het spits afbijten. De uitkomst van de drie opdrachten wordt met 10-15 foto’s per maker in het najaar in Museum Hilversum tentoongesteld. Er werden in totaal 37 plannen beoordeeld die zonder uitzondering van hoge kwaliteit waren. Voor de selectiecommissie woog de originaliteit en kwaliteit van de ingediende voorstellen zwaar, net als de uitvoerbaarheid van de plannen en de link met (de achterkant) van Hilversum. De commissie zag veel originele en mooie plannen voorbijkomen. Helaas zoals altijd moest de jury een keuze maken, en deze bleek unaniem te zijn.

De drie volgende verkozen projecten hebben allen een zeer andere focus, waardoor wij ervan overtuigd zijn dat ze samen in een groepstentoonstelling een veelzijdig beeld van de crisis en de impact hiervan op Hilversum en haar inwoners zullen schetsen.

 

Uit het plan ‘De Achterdeur van Hilversum’ van Jill Noteboom:

Door middel van deze opdracht, wil ik graag op zoek naar de kern. De kern van de mens. Niet de buitenkant, maar de binnenkant. Niet de voorkant, maar de achterkant. Niet de voordeur, maar de achterdeur. Depressiviteit is onderbelicht en soms zelfs nog taboe. Dit gaat iedereen aan. En samen is iedereen. Ik zal in gesprek gaan met deze personen over dit onderwerp bij de achterdeur van hun huis in Hilversum. Tijdens dit gesprek zal ik een portret schieten bij deze achterdeur. De deur, poort, kattenluik of garage zal open staan. Als we samen de achterdeuren openzetten, kunnen we ons opnieuw verbinden.

De jury: “Een breekbaar project waarbij de fotograaf haar eigen kwetsbaarheid inzet en waarvan wij het vertrouwen dat het een niet alleen mooie letterlijke achterkant oplevert, maar het ook overstijgt en tot verbinding leidt.”

 

Uit het plan ‘Een helpende hand in welstand’ van Sanne Derks:

Hilversum is de grootste plaats in de regio ’t Gooi en staat bekend als één van de meest welvarende gemeentes van Nederland. In de stad is in de afgelopen jaren de kloof tussen arm en rijk toegenomen. Het is dan ook bijzonder interessant om in deze Corona-periode in te zoomen op de veelheid aan Hilversumse vrijwilligersinitiatieven. In tijden van onzekerheid en economische teruggang kunnen juist vrijwilligersorganisaties een brug slaan tussen sociale klassen, generaties, of bijvoorbeeld ver-schillende culturen.

De jury: “Met een prachtig portfolio als startpunt gaat Sanne een interessant en actueel project be-ginnen. Haar ervaring en engagement zullen een beeld van Hilversum opleveren dat we nog niet vaak gezien hebben.”

 

Uit het plan ‘Jongeren in park De Oude Haven’ van Erik Borst:

Want nu de zon maar blijft schijnen en jongeren nergens heen kunnen, is park De Oude Haven een plek geworden die bubbelt en bruist. Waar de energie in de lucht rondzingt en vriendschappen ontstaan. Het is deze plek en het zijn deze jongeren die ik wil portretteren. Tussen jeugd en volwassenheid zitten ze de lockdown uit onder een boom in het park. Wie zijn zij en wat doen ze hier? Waar willen ze heen? Zomer 2020, dat is er eentje zoals geen andere zomer ooit geweest is.

De jury: “Deze vakfotograaf woont vlak om de hoek van het historische park en heeft zich voorgenomen het vertrouwen van de jongeren te gaan winnen om tot een boeiende en indringende serie te komen. Wij hebben daar alle vertrouwen in.”

De selectiecommissie bestond uit:

  • Annabel Oosteweeghel, fotograaf
  • Karin Hollaar, chef foto ANP
  • Rianne van Dijck, journalist
  • Arno Scheepers, wethouder buurten en wijken Hilversum

De groepstentoonstelling ‘De Achterkant van Hilversum’ zal te zien zijn in Museum Hilversum van 2 oktober 2020 t/m 13 november 2020, coronamaatregelen voorbehouden. Houd onze sociale media kanalen en website in de gaten omtrent openingstijden.

Stef van Breugel, directeur museum Hilversum
Marcel Molle, directeur Stichting De Zilveren Camera