1 oktober 2020, Hilversum

Het bestuur van Stichting de Zilveren Camera heeft Micha Bruinvels aangesteld als directeur ad interim na het vertrek van Marcel Molle.

Met Bruinvels haalt De Zilveren Camera ervaring in huis die nodig is bij de voortzetting van de professionalisering van de stichting. “Micha begeeft zich al jaren in het fotografisch landschap, weet wat er speelt en heeft een hart voor de fotografie. Zijn kennis en kunde, opgedaan in de jaren bij ‘s werelds grootste journalistieke fotowedstrijd (World Press Photo, red.) en zijn prestige, zetten we de komende periode in om de Zilveren Camera nog urgenter en zichtbaarder te maken”, zegt Eva de Vos, bestuursvoorzitter.

Micha Bruinvels (1971) is ruim 18 jaar in dienst geweest bij World Press Photo. Als Directeur Wedstrijden was hij onder andere verantwoordelijk voor de (wereldberoemde) fotowedstrijd. Bovendien was hij initiatiefnemer en ontwikkelaar van Digital Storytelling. Ook produceerde hij het World Press Photo Festival en de prijsuitreiking. De afgelopen jaren is Bruinvels betrokken geweest bij fotoprojecten met betrekking tot 75 Jaar Bevrijding.

De Zilveren Camera is een organisatie die Bruinvels een warm hart toedraagt. “Ik wil de ingezette professionalisering voortzetten, en kijk er naar uit de organisatie te leiden; juist in deze tijden, waarin meer speelt dan alleen corona.”

“De fotojournalistiek heeft momenteel te maken met grote uitdagingen. Met fotografie gaat het geweldig in de huidige beeldcultuur, daarentegen met nieuws- en documentaire fotografen, minder goed. Terwijl, in een tijd waarin iedereen fotograaf of vlogger kan zijn, professionele journalistieke waarden om het nieuws onafhankelijk, fair en waarheidsgetrouw te brengen, onontbeerlijk zijn.”

De Zilveren Camera is de grootste Nederlandse prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie en wordt sinds 1949 uitgereikt. Stichting De Zilveren Camera is de drijvende kracht achter het initiatief. De Zilveren Camera heeft als taak de kwaliteit van de fotojournalistiek in Nederland te verhogen; een opdracht die stamt van de oprichters in 1949. Het belangrijkste instrument hiervoor is de jaarlijkse wedstrijd, waar prijzen worden toegekend in diverse categorieën en de keuze voor de belangrijkste onderscheiding voor nieuwsfotografie in Nederland: de Canon Zilveren Camera.

Er zal spoedig een online vacature worden uitgezet voor een nieuwe directeur. Het bestuur zal in deze zoektocht worden bijgestaan door de Raad van Advies.