Het bestuur van de Zilveren Camera is versterkt met drie nieuwe bestuursleden en een nieuwe voorzitter. Eva de Vos neemt het stokje over van Marcel Molle, die in september is aangesteld als directeur van de stichting. Tegelijkertijd betrok de Zilveren Camera een kantoor in Museum Hilversum en stelde het bestuur een nieuwe producent, Olga Victorie, aan voor de organisatie van de prijsuitreiking.

Eva de Vos © Linda Stulic.

Het nieuwe bestuur
Met het aantreden van de nieuwe bestuursleden Daphne Channa Horn, Klaas Werkhorst en Werner Rauwerdink en De Vos als voorzitter, telt het bestuur nu zeven leden. De overige leden zijn: Deen van Meer (algemeen bestuurslid), Jacques van Rooijen (penningmeester) en Eric Brinkhorst (vanuit NVF).

Dit resulteert in meer slagkracht en verdere professionalisering. Zo kan De Zilveren Camera zich nóg meer inzetten voor de fotojournalistiek.

De Vos (1984) is chef beeldredactie bij Het Parool, studeerde Journalistiek in Utrecht en werkte daarna als freelance journalist en beeldredacteur bij verschillende kranten en tijdschriften. In 2012 trad zij in vaste dienst bij Het Parool. Van 2013 tot 2018 was zij jurylid van de Canon Zilveren Camera, de laatste drie jaar als deeljuryvoorzitter Nieuws Nationaal.

“Het is een eer om deel uit te maken van de organisatie van dé fotojournalistieke prijs van Nederland, de Zilveren Camera. Samen met de directeur, Marcel Molle, slaat het bestuur de handen ineen om de Zilveren Camera urgenter te maken dan ooit”, aldus De Vos.

Karin Krijgsman zal het bestuur binnenkort verlaten, zij stort zich op haar masterstudie, naast haar werk bij de St. Joost Academie. Haar functie als secretaris zal worden ingevuld door Rauwerdink. De Zilveren Camera bedankt Karin voor haar inzet.

Eva de Vos en Marcel Molle © Linda Stulic.

De nieuwe bestuursleden

Eva de Vos
Eva de Vos (1984) is Chef Beeldredactie bij Het Parool. Na haar studie Journalistiek liep zij stage als verslaggever bij de krant en ontwikkelde een fascinatie voor beeld en fotojournalistiek. Eva kwam in 2012 in vaste dienst op de beeldredactie van Het Parool. Eerst als beeldredacteur op de nieuwskrant, later van de dagelijkse PS en zaterdagmagazine PS van de Week. In 2017 werd Eva chef van de beeldredactie van Het Parool. Zij is tevens van 2013 tot en met 2018 jurylid bij de Zilveren Camera geweest; eerst bij Kunst, Cultuur en Entertainment, waarna ze voorzitter werd van de deeljury Nieuws Nationaal. Daarnaast is ze extern examinator bij de Fotoacademie. Eva woont in hartje Amsterdam met haar man en twee zoontjes.

Daphne Channa Horn
Daphne Channa Horn (1975) is al sinds jaar en dag fotojournalist. Daphne werkt het liefst in en rond revoluties. Zij beperkt zich niet enkel tot ‘klassieke’ fotografie met analoge en digitale camera’s, maar zet ook regelmatig in op nieuwe, ultra-draagbare technologieën – soms zelfs letterlijk met haar neus op de frontlinie. Ze heeft hart voor menselijk verhalen.

Klaas Werkhorst

Klaas Werkhorst (1966) is econoom en jurist, en werkzaam als sectorhoofd bij Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hiervoor was hij werkzaam als afdelingshoofd / MT-lid bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Directie Wetgeving, Bestuurlijke en Juridische Aangelegenheden. Hij is een resultaatgerichte, analytisch sterke en ervaren overheidsmanager, met juridische en financieel-economische achtergrond.

Werner Rauwerdink

Werner Rauwerdink (1957) kwam in 1978 als studentlid van de GKf voor het eerst in aanraking met de grote namen uit de Nederlandse documentaire fotografie, waar zijn fascinatie voor documentaire fotografie en fotojournalistiek begon. Zo heeft Rauwerdink zich eind jaren zeventig kunnen ontwikkelen tot documentair fotograaf. Eind jaren tachtig is hij als fotojournalist en beeldredacteur in dienst getreden bij Dagblad Tubantia in Enschede en vanaf 1982 actief geworden in het fotografieonderwijs, waaronder bij de Fotovakschool in Apeldoorn. Werner Rauwerdink is aangedragen vanuit de NVF.