Hilversum – Fotograaf Jasper Doest heeft zaterdagavond met een foto uit de serie In de weg van de olifant de Zilveren Camera x Kamera Express Publieksprijs gewonnen. Voormalig Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg maakte als lid van de publieksprijsjury tijdens een Zilveren Camera Special in Museum Hilversum de winnaar bekend en overhandigde de cheque ter waarde van € 1.000. Bij afwezigheid van Jasper Doest nam bestuurslid Violet Wattenberg, namens Jasper, de cheque in ontvangst.

Foto: Eric Brinkhorst. Vlnr Violet Wattenberg, Jan Dirk van der Burg                                    
Foto: Jasper Doest, In de weg van de olifant

                               

Rond zonsondergang verlaten de olifanten de veiligheid van het Mosi-oa-Tunya National Park om in Livingstone naar voedsel te zoeken. Op de foto trekt een groep mannetjesolifanten trompetterend door de smalle straten. Volgens Jan Dirk is aangrijpend in beeld gebracht hoe mens en dier elkaars leefwereld doorkruisen en hoe problematisch dat is. Zambia wordt geconfronteerd met een drastische toename van mens-dier conflicten. Confrontaties met olifanten behoren inmiddels tot de dagelijkse realiteit. De serie van Doest won dit jaar de 1e prijs in de categorie Natuur en Wetenschap (serie) van de Zilveren Camera.

Wedstrijd
De afgelopen maanden kon zowel op de website van Stichting De Zilveren Camera als bij de tentoonstelling worden gestemd op de meest favoriete Zilveren Camera foto. De foto van Doest kreeg 18% van de 5.000 stemmen die werden uitgebracht. De Publieksprijs vloeit voort uit de wedstrijd Zilveren Camera, de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentairefotografie in Nederland. De andere genomineerden waren: Daniel Rosenthal, Sakir Khader, Remko de Waal, Robin van Lonkhuijsen, Julia Gunther, Olivier Middendorp en David van Dam.

De Publieksprijs is een initiatief van Stichting De Zilveren Camera in samenwerking met Kamera Express en Museum Hilversum.