DE ZILVEREN CAMERA

De Zilveren Camera is de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie in Nederland. Jaarlijks kunnen beroepsfotografen met de Nederlandse nationaliteit (woonachtig in of buiten Nederland) en in Nederland gevestigde fotografen met een andere nationaliteit hun werk inzenden. Fotografen die inzenden voor de Zilveren Camera  wedstrijd kunnen bij hun inzending aangeven of ze tevens willen meedingen naar diverse bijzondere prijzen die worden toegekend.

 

PRIJZEN

De Canon Zilveren Camera
Fotografen kunnen werk inzenden voor verschillende categorieën en daarmee meedingen naar de belangrijkste prijs van de wedstrijd: de Canon Zilveren Camera wisseltrofee en een geldbedrag van €10.000,-.

Prijs voor Storytelling
Multimediale projecten die buiten de categorieën van de Zilveren Camera vallen, kunnen ingestuurd worden voor de Prijs voor Storytelling. Hiervoor geldt een aparte inzendprocedure. Met deze prijs hoopt de Zilveren Camera ruimte te scheppen voor nieuwe ontwikkelingen in de fotojournalistiek en documentaire fotografie.

De wedstrijd staat open voor Nederlandse beroepsfotografen en fotografiestudenten en voor buitenlandse beroepsfotografen en fotografiestudenten die in Nederland wonen en werken of studeren. Ook beroepsfotografen die niet zijn aangesloten bij een beroepsvereniging kunnen deelnemen. Er geldt geen leeftijdsgrens.

De jury kent een hoofdprijs toe, bestaande uit een geldprijs van €5.000,- en twee nominaties. De drie projecten worden (deels) getoond in Museum Hilversum als onderdeel van de Zilveren Camera expositie en worden opgenomen in het Zilveren Camera jaarboek.

Paul Peters Fotoprijs
Voor de Paul Peters Fotoprijs voor sociaal geëngageerde fotografie komen series en reportages van minimaal vijf foto’s in aanmerking, vergezeld van een toelichting van maximaal 200 woorden. Bij het inzenden van het werk via de inzendmodule dienen deelnemers aan te geven naar deze prijs te willen meedingen.

NSP / Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar
We zijn een samenwerking aangegaan met de Nederlandse Sport Pers. De jury in de categorie Sport wijst de winnende enkele foto, en daarmee de winnaar van de NSP / Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar, aan.

Publieksprijs
De jury van de Publieksprijs selecteert uit de inzendingen voor de Canon Zilveren Camera tien foto’s die naar haar smaak en oordeel voor een breed publiek toegankelijk zijn. Op deze 10 foto’s kan gedurende de expositie-periode door het publiek gestemd worden en de winnaar krijgt in het afsluitende weekend feestelijk €1.500,- aan waardebonnen te besteden bij onze sponsor CameraNU.

De winnende beelden worden verzameld in het Zilveren Camera Jaarboek en eerst tentoongesteld in Museum Hilversum, waarna de expositie door Nederland reist.

De winnaar van de Zilveren Camera 2019 is Eddy van Wessel met zijn serie Het laatste bolwerk.