Inzenden Zilveren Camera 2024
De wedstrijd staat open voor Nederlandse beroepsfotografen (woonachtig in of buiten Nederland), fotografiestudenten in hun examenjaar, en buitenlandse fotografen die in Nederland wonen of werken. Er geldt geen leeftijdsgrens. Dit jaar is de prijs vernieuwd, lees hier meer.
Het beeldmateriaal moet in 2024 zijn gemaakt. Er is één uitzondering: een serie of foto die in 2023 is gemaakt en voor het eerst is gepubliceerd in het wedstrijdjaar, kan worden ingestuurd als eerdere deelname niet mogelijk was vanwege exclusieve publicatieafspraken. Bij inzending moet een bevestiging van deze publicatieafspraak worden bijgevoegd.
Reportages of series die in 2024 zijn gemaakt, of die voldoen aan de hierboven genoemde uitzondering uit 2023, mogen beelden uit eerdere jaren bevatten. Hierbij is het wel verplicht om duidelijk de opname-datum van elk beeld te vermelden bij de inzending.
Inzenden is mogelijk voor de Zilveren Camera en voor de Prijs voor Storytelling.
Beide prijzen hebben eigen wedstrijdvoorwaarden.
- Wedstrijdvoorwaarden voor de Zilveren Camera – klik hier
- Regels omtrent beeldbewerking – klik hier
- Wedstrijdvoorwaarden voor de Prijs voor Storytelling – klik hier
REGELS MET BETREKKING TOT BEELDBEWERKING
Regels met betrekking tot beeldbewerking
- Elke foto is het resultaat van één enkele, aaneengesloten belichting.
- Toegestane bewerkingen zijn:
- Lenscorrecties zoals het corrigeren van kleurfouten en vertekening.
- Aanpassing van witbalans, contrast, helderheid en kleurverzadiging van de hele foto of delen ervan.
- Retoucheren van vlekjes die zijn veroorzaakt door stof op de sensor.
- Rechthoekige uitsneden (crops) of het onthoeken/rechtzetten van een beeld.
- Het is niet toegestaan om onderdelen, hoe klein ook, uit een foto te verwijderen, toe te voegen of te verbergen, ongeacht de gebruikte methode (zoals klonen/stempelen, werken met het reparatiepenseel, vervormen, schilderen en tekenen of andere bewerkingstechnieken). Uitzondering: de categorie Portret.
- In de categorie Portret zijn lichte retoucheringen toegestaan. Lichaamseigen kenmerken mogen niet worden aangepast of verwijderd. En uiteraard mogen dingen in de achtergrond die je storen niet worden verwijderd, zoals bij alle categorieën het geval is.
- Het toepassen van kunstmatige intelligentie (A.I.) is bij de wedstrijd Zilveren Camera niet toegestaan. Foto’s waarbij A.I. is toegepast kunnen wel worden ingestuurd bij de Prijs voor Storytelling, mits er een traditionele foto als basis is gebruikt.
CONTROLE BEELDBEWERKING
Om ongeoorloofde aanpassingen te controleren, vraagt de wedstrijdorganisatie om de originele bestanden van de ingezonden foto’s, waaronder:
- De originele RAW-bestanden, indien beschikbaar.
- Bij werken in JPEG: de drie opnames vóór en de drie opnames ná het ingezonden beeld.
- Bij analoge opnamen: een scan met dezelfde resolutie als het originele negatief (tip: stel de scanner in op ‘positief’ om een negatief digitaal beeld te verkrijgen).
Het niet of niet tijdig aanleveren van de gevraagde originelen of het vaststellen van ongeoorloofde beeldbewerking kan leiden tot uitsluiting van de wedstrijd. Een dergelijke beslissing wordt genomen door het bestuur van Stichting De Zilveren Camera.
De RAW-bestanden worden op verschillende momenten opgevraagd op 5 en 6 januari. Heb je op 6 januari geen verzoek ontvangen om je RAW-bestanden aan te leveren, dan is je inzending niet gekozen voor beoordeling en bespreking op de jurydag.
VEELGESTELDE VRAGEN
Is het noodzakelijk dat de foto gepubliceerd is geweest?
Nee. Het uitgangspunt van de wedstrijd is dat alleen professionele fotografen deel kunnen nemen. Wel gaat de organisatie ervan uit dat het werk door een professional is gemaakt met de intentie het werk te publiceren.
Ik werk in JPEG en bewaar geen archief. Is dat een probleem?
De organisatie vraagt originele en onbewerkte bestanden op om te controleren of er geen niet-toegestane bewerkingen hebben plaatsgevonden. Mocht je geen archiefbeeld beschikbaar hebben, dan zal de organisatie op andere wijze pogen je werk te beoordelen. Bij twijfel zal je werk gediskwalificeerd worden.
Ik heb een mooi portret gemaakt, maar heb geen quitclaim. Kan ik desondanks inzenden?
Als je twijfelt (als maker), probeer dan alsnog contact op te nemen met de geportretteerde en goede afspraken te maken. Zeker bij gevoelige onderwerpen zijn heldere afspraken erg belangrijk. De verantwoordelijkheid voor publicatie ligt bij de maker en niet bij Stichting De Zilveren Camera.
Kan de jury mijn enkele foto of serie overhevelen naar een andere categorie?
De jury mag dit doen, maar doet dit alleen bij uitzondering. Ga hier dus bij het inzenden van je werk niet van uit en kies de categorie die het beste past bij je werk. De jury haalt nooit enkele beelden uit series om deze apart te kunnen bekronen.
Ik heb een serie van 15 foto’s en kan niet kiezen. Kan ik advies krijgen?
Nee, het is de verantwoordelijkheid van de fotograaf om de juiste selectie te maken.
Wanneer weet ik of ik genomineerd ben?
Op 21 januari wordt de shortlist bekend gemaakt. Hierop staan (op alfabetische volgorde) de namen van alle fotografen die de top vier hebben bereikt.
Ik heb een foto’s met geënsceneerde elementen. Mag ik die insturen?
Ja, dat mag in de categorieën Portret, Sociaal, Documentair Nationaal en Internationaal. In deze categorieën kan regie bijdragen aan een krachtiger verhaal. Vergeet niet om de geënsceneerde aard van de beelden duidelijk te vermelden om misleiding te voorkomen.
Ik heb foto’s gemaakt in opdracht van. Mag ik die insturen?
Foto’s die in opdracht van niet-journalistieke partijen, bijvoorbeeld bedrijfsfotografie, rijksoverheid of NGO’s zijn gemaakt, mag worden ingezonden in de categorieën Portret, Sociaal, Documentair Nationaal en Internationaal. Je moet hierbij duidelijk vermelden wie de opdrachtgever is.
Ik heb foto’s gemaakt in 2023. Mag ik deze alsnog insturen?
Ja, dat kan, mits deze foto’s in 2024 voor het eerst zijn gepubliceerd en eerdere inzending niet mogelijk was vanwege exclusieve publicatieafspraken. Een bevestiging van deze afspraken moet worden meegestuurd bij de inzending.
Kan ik insturen als ik al weet dat ik niet bij de uitreiking aanwezig kan zijn?
Ja, maar je aanwezigheid als prijswinnaar wordt zeer op prijs gesteld tijdens dit belangrijke evenement.
Definitief inzenden
Je inzending is pas definitief als je in de inzendmodule (wedstrijd.zilverencamera.nl) onderaan de laatste pagina op de knop ‘inzending versturen’ klikt.