Donderdag 22 oktober na het welkomstwoord door Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum, opende wethouder Arno Scheepers met een mooie toespraak de tentoonstelling ‘De Achterkant van Hilversum’. Aansluitend stelde Remco Dolstra, voorzitter Stichting De Zilveren Camera, de drie fotografen, Nilla Berretty, Saskia van den Boom en Alex Kemman, een aantal inspirerende vragen hun werk.

Na dit interessante gesprek was het tijd voor de aanwezigen om de expositie te bezoeken. De expositie is tot en met 6 november te zien in Museum Hilversum. ‘De Achterkant van Hilversum’ is een samenwerking tussen Stichting De Zilveren Camera en Museum Hilversum en wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de gemeente Hilversum.

In de tentoonstelling zie je:

Nilla Berretty met ‘ Wijkcentrum De Geus – uitgelicht Ed Bakker’
Nilla Berretty – van Loenen volgde tien weken lang Ed Bakker, als vrijwilliger al zeven jaar beheerder van Wijkcentrum de Geus. Hij is de spreekbuis van de buurt. Samen steunen de buurtbewoners verschillende goede doelen. Al dit werk brengt bij hem ‘een lach op zijn gezicht’. Berretty brengt hiermee een ode aan de vrijwilligers die zich tomeloos inzetten.

Saskia van den Boom  ‘ 50 Hilversumse Ontmoetingen’
Saskia van den Boom fotografeerde 50 Hilversumse ontmoetingen. De spontane ontmoetingen vonden op straat plaats. Mensen van alle leeftijden en afkomsten, die zichzelf zijn en daarmee kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Met ieder hun eigen verhaal. Wat maakt je gelukkig? Wat heeft je gevormd? Waar voel je je thuis en wat is je wens voor de toekomst? Door al deze ontmoetingen ontdekken we de schoonheid van de inwoners.

Alex Kemman met ‘Het verborgen leven der dieren in Hilversum’
Alex Kemman onderzocht de eco-corridors in de gemeente Hilversum. Voor dassen en andere wilde dieren vormen de wegen en bouwsels van mensen meestal een probleem. Kemman onderzocht deze eco-corridors en daarbij ook de natuurlijke verbindingen tussen natuur en stedelijk gebied. Eco-corridors zijn een belangrijk thema in de EU, als onderdeel van de biodiversiteitsstrategie 2030.

Het project “De Achterkant van Hilversum” heeft als doel de onderzoeksfotojournalistiek te stimuleren.

De juryleden Vincent Mentzel (fotograaf), Annabel Oosteweeghel (fotograaf) en Eva de Vos (chef foto Parool) selecteerden: Nilla Berretty, Saskia van den Boom en Alex Kemman voor deze expositie.

De drie fotografen laten in hun beelden het verborgen of zichtbare sociale kapitaal van de huidige std Hilversum en haar inwoners zien.