10 september 2020, Hilversum

Marcel Molle, directeur van de Zilveren Camera, gaat de organisatie verlaten. Dit besluit is gezamenlijk en met wederzijdse instemming genomen. Als gevolg hiervan gaat het bestuur op zoek naar een nieuwe directeur. Daarnaast zal het bestuur zich richten op de aanpassingen die nodig zijn voor de veranderde wereld die zich de afgelopen maanden heeft aangediend.

Eva de Vos, voorzitter: “We zijn Marcel Molle zeer dankbaar voor de tijd waarin hij de Zilveren Camera heeft geleid. Een succesvol en bijzonder jubileumjaar en een goedlopende wedstrijd met bijbehorende activiteiten. Marcel Molle heeft, eerst als voorzitter en aansluitend als directeur, veel voor de Zilveren Camera betekend.”

Fotojournalistiek is belangrijker dan ooit en de cruciale rol die Zilveren Camera speelt voor fotojournalisten, documentaire fotografen en het professionele Nederlandse veld zal met steun van haar mensen en partners onverminderd worden voortgezet.

Marcel Molle, directeur: “Het hoogtepunt voor mij als voorzitter was het bezoek van koning Willem-Alexander vorig jaar tijdens ons 70-jarig jubileum. Ook kijk ik met gepaste trots terug op de hommage die we in februari 2017 brachten aan onze vermoorde collega Jeroen Oerlemans. Nadat ik de editie 1999 van de meest prestigieuze fotoprijs van Nederland mocht winnen en de afgelopen tien jaar in verschillende posities aan deze prijs heb kunnen bijdragen, wil ik nu mijn fotografische carrière weer meer aandacht en energie gaan geven. In de afgelopen corona tijd heb ik de fotografie herontdekt en gemerkt dat ik daar nog lang niet op ben uitgekeken. In de komende tijd wil ik die creativiteit verder ontplooien.”

Het bestuur neemt de leiding over de organisatie tijdelijk waar, terwijl ze op zoek gaat naar een nieuwe directeur. Hiervoor zal spoedig een online vacature worden uitgezet. Het bestuur  zal in deze zoektocht worden bijgestaan door de Raad van Advies. 

De Zilveren Camera is de Nederlandse prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie en wordt sinds 1949 uitgereikt. Stichting De Zilveren Camera is de drijvende kracht achter het initiatief. De Zilveren Camera heeft als taak de kwaliteit van de fotojournalistiek in Nederland te verhogen; een opdracht die stamt van de oprichters in 1949. Het belangrijkste instrument hiervoor is de jaarlijkse wedstrijd, waarmee prijzen worden toegekend in diverse categorieën en de keuze voor de belangrijkste onderscheiding voor nieuwsfotografie in Nederland: de Canon Zilveren Camera.