Fotografieopdrachten brengen het zichtbare en onzichtbare sociale kapitaal in beeld

 

Hilversum – Stichting De Zilveren Camera en Museumilversum bieden fotojournalisten een podium door het uitschrijven van de fotografieopdracht Hilversum Beter Bekeken. De winnaars zijn de fotografen Anke van der Meer, Dieuwertje Bravenboer en Selma van der Bijl. Zij gaan de komende maanden met hun voorstel aan de slag en presenteren hun kijk op Hilversum dit najaar in een tentoonstelling in Museum Hilversum.

©Dieuwertje Bravenboer, uit serie de kans van groep acht

De commissie bestaande uit Marwan Magroun, Fotograaf des Vaderlands, Fleur van Muiswinkel, directeur Museum Hilversum en Arno Scheepers, wethouder Gemeente Hilversum, hebben na een zorgvuldige selectie drie voorstellen voorgedragen. ‘We zijn de jury zeer dankbaar voor hun selectie. Die nemen we natuurlijk heel graag over’, aldus Remco Dolstra, bestuursvoorzitter van Stichting De Zilveren Camera. ‘Het is mooi om te zien hoe gedreven de fotografen zoeken naar verbinding en met de eigen opdracht aan de slag gaan.’

Mahsa en Mirsana
De fotograaf Anke van der Meer wil met Mahsa en Mirsana het verhaal vertellen van twee meisjes van zeven en zes jaar oud. Ze zijn met hun ouders, broer, zusjes en tante in 2021 gevlucht voor de Taliban en wonen nu in Hilversum. Door het dagelijks leven te laten zien – alles wat gewoon is voor meisjes van die leeftijd – wil Van der Meer ook de link leggen met Afghanistan. Sinds de Taliban de macht overnam in augustus 2021 zijn de mogelijkheden voor vrouwen en meisjes enorm beperkt. Als ze niet hadden kunnen vluchten waren veel dingen simpelweg verboden geweest voor hen.

Hilversum bekeken vanuit het kind
Volgens de fotograaf Dieuwertje Bravenboer kan de omgeving waarin een kind opgroeit bepalend zijn voor de rest van zijn of haar leven. Ze onderzoekt in haar project Hilversum bekeken vanuit het kind hoe het leven in Hilversum wordt beleefd door de kinderen uit de gemeente. Hilversum telt acht verschillende wijken, elk met een eigen cultuur, architectuur, verbindingen, ontmoetingsplekken en voorzieningen. In iedere wijk volgt ze de kinderen van één gezin. Hoe verhouden de kinderen zich tot hun wijk? Hoe bewegen zij zich in hun wijk? Wat zien zij en wat vinden ze belangrijk?

Corwin zoekt nier
Fotograaf Selma van der Bijl gaat in haar project Corwin zoekt nier in op het doneren van een nier tijdens je leven. Ze stelt dat ongeveer 1.000 Nederlanders wachten op een nieuwe nier. Eén van hen is de Hilversummer Corwin Winkelman (54). Hij staat op een donorwachtlijst, maar dat kan nog jaren duren. Samen met zijn partner Ilona is hij daarom zelf een actie gestart in de hoop op korte termijn een donor te vinden. Hoe ziet de wereld van Corwin, Ilona en hun dochter Yenna eruit? Wat is de impact van het ziek zijn op hun leven en wat is de realiteit van de zoektocht naar een geschikte donor

Taak Zilveren Camera
‘We zien het als onze taak om de kwaliteit van de fotojournalistiek in Nederland te verhogen’, vertelt Dolstra. ‘Deze opdracht is geformuleerd door de oprichters van de Zilveren Camera in 1949, maar lijkt nu belangrijker dan ooit. De fotojournalistiek staat onder druk en met Hilversum Beter Bekeken willen we het vertellen van visuele verhalen aanmoedigen. Hilversum is onze thuisbasis daarom vinden we het prachtig dat fotojournalisten het zichtbare en onzichtbare sociale kapitaal van Hilversum in beeld brengen. De fotografen tonen de kracht en sterke verbindingen in de stad.’ Vanaf 15 september zijn de verhalen van de drie fotografen te zien in een tentoonstelling in Museum Hilversum. Hilversum Beter Bekeken is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Hilversum.