ALGEMENE VOORWAARDEN ZILVEREN CAMERA PRIJS VOOR STORYTELLING 2024

Inzenden voor de Prijs voor Storytelling kan van 1 december tot 1 januari 2025 – 12:00 uur.

De Prijs voor Storytelling beloont ieder jaar visuele projecten die op innovatieve en experimentele wijze maatschappelijk nieuwswaardige (urgente en relevante) verhalen vertellen. Projecten die in aanmerking komen voor deze prijs hebben fotografie als basis, maar beperken zich hier niet noodzakelijkerwijs toe. Bij voorkeur is er sprake van multidisciplinaire kruisbestuiving, waarbij het gebruik van ieder medium geoorloofd is. Het verhaal dient zich te onderscheiden in verbeeldingskracht en vorm, en door het gebruik van innovatieve technieken en beeldconcepten.

De Prijs voor Storytelling biedt ook ruimte aan vrije fotografie. Dit zijn urgente en relevante verhalen die niet op traditionele manieren foto’s presenteren. Denk bijvoorbeeld aan foto’s die door innovatieve technieken tot stand zijn gekomen. Alleen bij de Prijs voor Storytelling is het gebruik van kunstmatige intelligentie (A.I.) toegestaan, zolang een traditionele foto als basis is gebruikt. Bij het inzenden moet per beeld worden aangegeven of A.I. is toegepast en in welke mate. Kunstmatig gegenereerde beelden zijn niet toegestaan.

Algemeen

De wedstrijd staat open voor zowel Nederlandse beroepsfotografen en fotografiestudenten in hun examenjaar, als buitenlandse fotografen die in Nederland wonen en werken. Ongeacht de leeftijd en of zij zijn aangesloten bij een beroepsvereniging.

Inzendingen kunnen uitsluitend digitaal worden ingediend via het door Stichting De Zilveren Camera aangeboden platform, tussen 1 december en 1 januari 2025 om 12:00 uur. Eventuele fysieke objecten, zoals boeken of VR-installaties, moeten eveneens voor deze deadline door Stichting De Zilveren Camera zijn ontvangen. Meerjarige projecten mogen worden ingezonden, mits ze in 2024 zijn afgerond.

Projecten die eerder zijn genomineerd of bekroond (bij de wedstrijd Zilveren Camera of de Prijs voor Storytelling) of die niet zijn voltooid, zijn uitgesloten van deelname en zullen bij constatering worden gediskwalificeerd.

Projecten waarbij samengewerkt wordt tussen meerdere makers en/of disciplines kunnen ook deelnemen aan de wedstrijd. Wel is het daarbij van belang dat één fotograaf de inzender is en dat de andere makers op de hoogte zijn van de inzending. Er wordt per winnende inzending één prijs uitgereikt.

De inzender heeft het auteursrecht op het ingezonden werk of expliciete toestemming van alle rechthebbenden voor deelname verkregen. De deelnemer is verantwoordelijk voor eventuele inbreuk op auteursrechten, portretrechten of andere rechten van derden en vrijwaart Stichting De Zilveren Camera van claims hieromtrent.

De maker blijft te allen tijde het auteursrecht over het ingezonden werk behouden, maar de winnaars geven Stichting De Zilveren Camera het ongelimiteerde, niet-exclusieve recht voor gebruik in de media (zowel online als gedrukt), de wedstrijd, de tentoonstelling, het jaarboek, het (openbare) archief, en alle promotionele en educatieve activiteiten, die, nu en in de toekomst, onder toezicht van Stichting De Zilveren Camera plaatsvinden, zonder enige aanspraak op een financiële vergoeding.
Stichting De Zilveren Camera behoudt zich het recht voor om teksten in te korten of aan te passen voor publicatie in het jaarboek, tentoonstelling, op de website, in digitale publicaties of andere uitingen. Beslissingen van de jury zijn bindend. Er is geen beroep mogelijk.

De voorwaarden zoals beschreven in de spelregels zijn bindend. Stichting De Zilveren Camera behoudt zich het recht voor om inzendingen naar eigen inzicht te weigeren of op een later moment van deelname uit te sluiten. Mocht een onrechtmatigheid worden ontdekt na de prijsuitreiking, dan kan Stichting De Zilveren Camera het betreffende werk alsnog diskwalificeren. Op deze voorwaarden is Nederlands recht van toepassing.

Inzenden

Een project kan worden ingezonden in de vorm van een trans-, cross- of multimediaproductie, maar ook als boek, website, applicatie (app) of tentoonstelling.

Videoproducties kunnen worden ingezonden via een link naar een afspeelbaar bestand op YouTube of Vimeo. Indien gewenst kan deze worden beveiligd met een wachtwoord; vermeld dit dan duidelijk bij inschrijving.

Een app, bijvoorbeeld voor tablet en/of telefoon, kan worden ingezonden door een url te verstrekken naar een (bij voorkeur gratis) versie in de App Store, Google Play Store, of een ander platform voor mobiele apps.

Van tentoonstellingen moet een gedetailleerd verslag in zowel tekst als beeld te worden aangeleverd.

Fysieke objecten, zoals boeken en VR-installaties, kunnen worden verzonden naar Stichting De Zilveren Camera, Kerkbrink 6, 1211 BX, Hilversum, t.a.v. Veronique Jansen. Deze kunnen ook op locatie worden afgeleverd tijdens de openingstijden van Museum Hilversum. Neem voorafgaand aan verzending of aflevering contact op met Veronique Jansen via productie@zilverencamera.nl. Na de prijsuitreiking kan het werk weer worden opgehaald.

Winnen

De jury selecteert drie nominaties uit de ingezonden projecten. Uit deze nominaties worden vervolgens de hoofdprijs en de nummers 2 en 3 gekozen. De hoofdprijs bedraagt €5.000.

  • Elke maker van een geselecteerd project ontvangt:
  • Een vergoeding van €225 exclusief btw per genomineerde productie
  • Deelname aan de Zilveren Camera-tentoonstelling
  • Opname in het jaarboek
  • Publicatie in de online collectie
  • Promotie via de platforms van de Zilveren Camera
  • Uitnodiging voor de award show

Daarnaast worden winnende fotografen vaak uitgelicht in toonaangevende publicaties en uitgenodigd om te spreken op openbare evenementen, tentoonstellingsopeningen en lezingen gedurende het jaar. Onkosten worden vergoed, mits vooraf goedgekeurd door Stichting De Zilveren Camera.

Winnend materiaal kan niet worden teruggetrokken voor publicatie in het Zilveren Camera jaarboek, de tentoonstelling, op de website, in digitale publicaties of andere uitingen.

Van de fotografen wordt verwacht dat zij aanwezig zijn bij de award show op 14 februari.