Winnaar ZC 2016
1e prijs nieuws internationaal (serie)

Syrian Child Labor

In Gaziantep (Turkije) wonen ongeveer 500.000 Syrische vluchtelingen, die hier een nieuw leven proberen op te bouwen. Veel Syrische kinderen kunnen niet naar school, omdat hun ouders niet genoeg verdienen om te overleven. Zij moeten daarom werken om het gezin te onderhouden. Vaak is dit onder slechte omstandigheden, 12 uur per dag, zes dagen per week.

Gaziantep (Turkije), mei 2016

1: Fatme Hassan, 8 jaar, werkt in een schoenenfabriek
2: Sharif Tarbish, 14 jaar, werkt in een schoenenfabriek
3: Sheikh Ibrahim, 14 jaar, werkt in een restaurant
4: Imaan Hassan, 11 jaar, werkt in een schoenenfabriek
5: Mahmoud al-Hussein, 14 jaar, werkt in een schoenenfabriek
6: Hussein Bilal, 12 jaar, werkt in een staalfabriek
7: Abdel Rahman, 11 jaar, werkt in een schoenenfabriek
8: Morad Bozan (links), 11 jaar, en Hassan Mahfouz, 14 jaar, werken in een schoenenfabriek
9: Qassem Lamish, 14 jaar, werkt in een schoenenfabriek
10: Mohannad Jomjami, 7 jaar, werkt in een schoenenfabriek
11: Omar Walik (links), 7 jaar, en Mohannad Hammade, 13 jaar, werken in een schoenenfabriek

Juryrapport

Het jaar 2016 kende niet één specifieke gebeurtenis die het jaar overheerste of kenmerkte. Waar in voorafgaande jaren de winnaar van de Canon Zilveren Camera in thematiek aanhaakte op het nieuws van het jaar, vluchtelingen of de ramp met de MH-17 boven Oekraïne, lijkt dat dit jaar op het eerste gezicht niet het geval.

De winnende serie van Cigdem Yuksel, over Syrische kinderarbeid in Turkije, biedt echter meerdere aanknopingspunten bij het nieuws van het afgelopen jaar. De vluchtelingenstroom die mede als gevolg van de zogenaamde Turkije-deal grotendeels opdroogde, een opkrabbelende economie die leidde tot hogere consumptie en Syrische vluchtelingen die veelal aan het werk zijn in industrieën die goedkope spullen leveren voor de Europese consumentenmarkt.

Deze combinatie was een belangrijk argument voor de jury om voor deze serie te kiezen. Ook de krachtige kleuren, de sterke composities en consistente kwaliteit van de individuele beelden droegen bij aan een overtuigende keuze voor deze serie als winnaar van de Canon Zilveren Camera.

De verzamelde winnaars van deze wedstrijd laten de kracht van de Nederlandse fotojournalistiek en nieuwsfotografie zien: vindingrijkheid, visuele verbeeldingskracht, journalistieke vaardigheden: het is allemaal vertegenwoordigd.

Marc Prüst

Voorzitter van de jury Canon Zilveren Camera 2016

Januari 2017

DE FOTOGRAAF

Cigdem Yuksel