1e prijs voor de vernieuwende fotojournalistiek

Langs de Oevers van de Yangtze

Fotograaf Ruben Terlou reist met een fotoca­mera langs de oevers van de Yangtze, de langste en drukst bevaren rivier van China. Onderweg vraagt hij passanten hoe de eco­nomische omwenteling het leven van de bewoners heeft veranderd. Een project over vooruitgang en stilstand, over behoud en innovatie. Kortom: over contrasten in China.

Langs de oevers van de Yangtze is een multimediaal project bestaande uit een zesdelige documentaireserie gemaakt door Ruben Terlou en Maaik Krijgsman, een interactieve website en tentoonstellingen.

Afleveringen: http://www.vpro.nl/yangtze/kijk/afleveringen.html
Interactieve website: http://www.vpro.nl/yangtze/map.html?chapter=1

Juryrapport

De jury was het over de winnaar unaniem eens. Kwaliteit, omvang, breedte: het was overduidelijk dat het project Langs de oevers van de Yangtzevan Ruben Terlou dit jaar de Prijs voor Vernieuwende Fotojournalistiek moest winnen. Opvallend genoeg heeft dit project al wel nominaties in de wacht gesleept, maar nog geen prijs gewonnen. Het is dus mooi dat dit nu de eerste kroon op het project kan zijn.

Zo goed aan dit project is hoe een onderwerp, waarover voornamelijk een clichébeeld bestaat, van totaal andere kanten wordt belicht. Niet het China van de uniforme mensenmassa’s, de vervuilende industrie en de onderdrukte volkeren, maar de individuen vormen de onderwerpen die nieuwe inzichten bieden in dit immense land waar we zo weinig van weten. Met de rivier Yangtze als rode draad door het verhaal trekt Ruben Terlou vanaf de kust het Chinese binnenland in.

Het resulteerde in zes goed bekeken afleveringen uitgezonden door de VPRO; een verzorgde website waarop aan de hand van een geanimeerde kaart nog veel meer informatie en achtergrondverhalen te ontdekken zijn; tentoonstellingen in Noorderlicht Fotogalerie en Museum Hilversum en veel publiciteit in diverse media. Het zijn de verdiensten van Ruben Terlou die (met hulp van regisseur Maaik Krijgsman en een heel team) met een aanstekelijke bevlogenheid en echt auteurschap, het publiek weet mee te sleuren in zijn verhalen. Door zijn persoonlijke en losse manier van vertellen heeft hij, via diverse vormen, een breed publiek voor het onderwerp én fotografie weten te interesseren.

DE FOTOGRAAF

Ruben Terlou