<p><p><p><!-- [et_pb_line_break_holder] -->

3e prijs documentair internationaal (serie)

Borealis Berdyshikha Rusland

Borealis / Berdyshykha, Rusland, maart 2018

Het boreale woud is de grootste vegetatiezone op aarde en beslaat zo’n 29 procent van het totale bosgebied. Met een oppervlakte van negen miljoen vierkante kilometer is het flink groter dan het Amazone -regenwoud. Met name in Rusland is sinds de val van het communisme de ontbossing enorm toegenomen.
Boreale bossen zetten op grote schaal koolstofdioxide om in zuurstof. Een gemiddelde boom produceert in honderd jaar genoeg zuurstof om een persoon twintig jaar van te laten ademen. Het tropisch regenwoud en het boreale woud vormen samen de longen van onze aarde. Toch is minder dan twaalf procent van deze bossen beschermd gebied. De bomenwereld is door de klimaatverwarming in verandering. Vooral in het hoge noorden zijn die veranderingen merkbaar. Zo kwam de temperatuur vorig jaar in delen van arctisch Rusland 6 á 7 graden boven het gemiddelde.

Gennady Tugushin woont in het dorp Berdyshykha diep verscholen in het eindeloze Russische boreale woud. Het dorp is leeggelopen, zoals vele dorpen in Rusland, alleen Gennady woont er nog samen met zijn vrouw. Gennady heeft zijn hele leven voor het lokale houtbedrijf gewerkt. Ze leveren hout aan een van de grootste papierfabrieken van Europa. Gennady is gepensioneerd maar werkt nog steeds voor het bedrijf om zijn magere pensioen wat aan te vullen.

DE FOTOGRAAF

Jeroen Toirkens