1e prijs Kunst, cultuur en entertainment (serie)

Mijn generatie

Voor dit project legde ik legde meer dan 100 fotografen op de natte plaat vast. Allen generatiegenoten die zijn begonnen met analoge fotografie.
Ik ben teruggekeerd naar de oorsprong van de fotografie, de natte platen. Met deze techniek grijp ik terug op het ambachtelijke procedé, dat een logisch vervolg is op de polaroid, waar ik een voorliefde voor heb. Met mijn 16×20 inch technische camera belicht ik metalen platen die met lichtgevoelig collodium zijn geprepareerd. Van elk portret maak ik één, hooguit twee platen. ‘Het is fascinerend om van begin tot eind alles zelf in de hand te hebben; van het mengen van chemicaliën tot aan het uiteindelijke vernissen van de platen.’

De ongebruikelijk lange belichtingstijd vergt absolute aandacht. Dat geldt niet alleen voor de fotograaf maar ook voor het model. De geportretteerde vakbroeders gaan na de belichting van hun plaat samen met mij de doka in, dan komen de verhalen van vroeger los. Dat schept een band en maakt deze serie zo bijzonder. Als kijker ervaar je de intimiteit tussen de fotografen voor en achter de camera. De compositie is zo simpel mogelijk, zonder enige afleiding. De focus ligt op de blik. Dit vereist grote concentratie en creativiteit. Zo ontstaat er een fascinerend spel van licht en donker. Daardoor krijgen de portretten een ongekende indringende impact.

Elk portret is uniek, recht voor ’n raap zonder retouche. One of a kind.

Dit is een selectie van de gemaakte platen uit 2018, ben begonnen met dit project in 2013 en zal nog enkele jaren voortduren.

 

DE FOTOGRAAF

Hans de Kort