2e prijs nieuws regio (serie)

Niet lullen maar poetsen

Op 23 juni 2018 is er een enorme olievlek ontstaan in de Rotterdamse haven nadat een tanker tegen een steiger was gebotst. Meer dan 200 ton olie kwam in het water terecht. Naast de economische schade – de kosten voor het verwijderen van de olie worden geschat op 80 miljoen euro- zijn er ernstige gevolgen voor de watervogels in het gebied, waaronder de zwanen.

Deze fotoserie is gemaakt bij een vogelopvangcentrum in Hoek van Holland (de Houtsnip), waar met man en macht is gewerkt om de besmeurde zwanen te reinigen en goed op te vangen.

De naam van de serie ziet op de aanpak van Vogelopvang de Houtsnip, die bewust afweek van het protocol voor wassen van met olie verontreinigde vogels. Dit protocol schrijft voor dat je na het vangen twee of drie dagen moet wachten met de reiniging om de vogels eerst weer op krachten te laten komen en te laten ‘ontstressen’. De Houtsnip gelooft echter dat dit bij zwanen onverantwoord is, omdat deze vogels zich continu blijven poetsen en daardoor de verontreinigde olie ook binnen krijgen. Bovendien vindt de Houtsnip dat door direct met wassen te beginnen de

vogels maar 1x stress hebben en niet na twee dagen rust opnieuw in een voor hen bedreigende situatie worden gebracht. Daarnaast leken de vele vrijwilligers het zelf ook prettig te vinden om snel aan de slag te kunnen om de vogels te helpen, in plaats van lijdzaam af te wachten totdat de wachttijd voorbij is: er wordt met veel passie en inzet gewerkt.

Het op de juiste wijze reinigen lijkt overigens ook een hele kunst. Het moet volgens het protocol met Dreft, dat er in grote hoeveelheden doorheen gaat. Het heel goed uitspoelen is wezenlijk, omdat anders het verenkleed wordt aangetast en de zwaan zelfs zijn drijfvermogen kan verliezen.

DE FOTOGRAAF

Theo Bosboom