1e Prijs voor Storytelling – Rob Hornstra – Man Next Door

1e Prijs voor Storytelling – Rob Hornstra – Man Next Door

Een woning in de Utrechtse volkswijk Ondiep transformeert van een voormalig gebruikerspand tot een tijdelijk Gesamtkunstwerk. Fotograaf Rob Hornstra organiseert de tentoonstelling ‘Man Next Door’ in het voormalige woonhuis van zijn overleden buurman Kid. Na de tentoonstelling wordt het huis klaar gemaakt voor de sloop om ruimte te maken voor nieuwbouw. We tonen 3 van de 8 foto’s. Link naar website: website Link naar online video: video

Juryrapport

Dit jaar reiken we voor de 12de keer de Prijs voor Storytelling uit. In deze categorie van De Zilveren Camera is het verhaal dat wordt verteld leidend, de vorm of uitvoering volgt daarop en het niveau van de inzending is hoog.

‘De urgentie van de maker is voelbaar’

De eerste prijs gaat naar Rob Hornstra met Man Next Door. Dit werk vond zichzelf opnieuw uit met de tijdelijke tentoonstelling Man Next Door in de voormalige woning van Kid, de hoofdpersoon en buurman van Hornstra. De jury waardeert de gelaagdheid van het werk, de hoge fotografische kwaliteit en de integere benadering. Met het stevige tentoonstellingsconcept en de zorgvuldige uitvoering bereikt het werk een nieuw, lokaal publiek. De pop-up tentoonstelling is ook een antwoord op de beperkingen voor het culturele veld die afgelopen jaar, en nu nog steeds, van kracht zijn. Hornstra is nieuwsgierig naar zijn directe omgeving. En het is hiermee dat dit project zich ook verhoudt tot de actualiteit. Want is het niet zo dat we ons de afgelopen twee jaar, door meer aan huis gebonden te zijn, bewuster zijn geworden van onze directe omgeving? Zijn we niet allemaal een beetje nieuwsgieriger geworden naar onze buren?

Het zijn goed doordachte en uitgevoerde projecten, met een stevige maatschappelijke relevantie. Makers weten zich te bedienen van verschillende media, of gaan samenwerkingen aan met partners die hierin voorzien. Fotografie toont zich als een volgroeid medium dat met tekst, bewegend beeld, audio, vormgeving en nog veel meer tot inhoudelijk sterk verhalend werk komt. We zien campagnes, advertenties, films, fotoboeken, web-documentaires, catalogi, installaties en tentoonstellingsconcepten. 

De urgentie van de maker is voelbaar, in veel gevallen slagen de inzendingen erin vanuit een persoonlijke benadering te raken aan universele vraagstukken. Wat opvalt is dat een aantal inzendingen als onderdeel van een studie tot stand zijn gekomen, maar vooral dat dit werk niet onderdoet voor andere inzendingen.

Namens de jury Storytelling,
Lotte Sprengers

 

DE FOTOGRAAF

ROB HORNSTRA