2e Prijs voor Storytelling – Tina Farifteh – The Flood

2e Prijs voor Storytelling – Tina Farifteh – The Flood

“Ik ben geboren in Teheran (Iran) en kwam naar Nederland toen ik 13 was. Ik had het verhaal gehoord van de jongen die zijn vinger in de dijk stak en het land redde van een overstroming. Waarom zouden we naar een land verhuizen dat elk moment overstroomd kan worden? Tijdens mijn 25 jaar hier is het politieke klimaat veranderd. In dit project wil ik de watermetafoor ontleden en het dominante discours over migratie begrijpen en visualiseren. Daarnaast wil ik de huidige framing (door woord en beeld) van vluchtelingen als een natuurramp onderzoeken en bevragen.”

Link naar website

Juryrapport

De tweede prijs gaat naar Tina Farifteh met The Flood. De jury is onder de indruk van de ogenschijnlijke eenvoud van dit werk. Het uitgebreide onderzoek toont de gelaagdheid van het werk en geeft vertrouwen in de maker. De imposante installatie dwingt de toeschouwer de onverschilligheid van het westen tegenover de vluchtelingencrisis in het Middellandse Zee gebied onder ogen te komen. Farifteh beheerst de compositie van beeld en geluid, het onrustig water en de monotone nieuwsberichten over slachtoffers, waarmee het ongemak van de kijker over de gevaarlijke bootreis wordt versterkt. 

Het zijn goed doordachte en uitgevoerde projecten, met een stevige maatschappelijke relevantie. Makers weten zich te bedienen van verschillende media, of gaan samenwerkingen aan met partners die hierin voorzien. Fotografie toont zich als een volgroeid medium dat met tekst, bewegend beeld, audio, vormgeving en nog veel meer tot inhoudelijk sterk verhalend werk komt. We zien campagnes, advertenties, films, fotoboeken, web-documentaires, catalogi, installaties en tentoonstellingsconcepten. 

De urgentie van de maker is voelbaar, in veel gevallen slagen de inzendingen erin vanuit een persoonlijke benadering te raken aan universele vraagstukken. Wat opvalt is dat een aantal inzendingen als onderdeel van een studie tot stand zijn gekomen, maar vooral dat dit werk niet onderdoet voor andere inzendingen.

Namens de jury Storytelling,

Lotte Sprengers

DE FOTOGRAAF

TINA FARIFTEH