1e Prijs – Nieuws & Documentair Internationaal serie – Eddy van Wessel – Ruïnes voor de vrijheid

1e Prijs – Nieuws & Documentair Internationaal serie – Eddy van Wessel – Ruïnes voor de vrijheid

Tussen de kapotgeschoten huizen gaat het leven in Oekraïne door, maar door de granaten is de oorlog altijd dichtbij. Veerkracht is het belangrijkste wapen van de inwoners. ‘Oekraïners weigeren slachtoffer te zijn.’

Juryrapport

Op vrijdag 13 januari kwam de jury van de Zilveren Camera bijeen om de winnaar van de Zilveren Camera en de winnaars van de negen verschillende categorieën aan te wijzen. Voor het eerst sinds twee jaar konden we weer fysiek bij elkaar komen in Museum Hilversum. Voor het derde jaar op rij begeleidde ik als juryvoorzitter dit proces.

De oorlog in Oekraïne die al vroeg in het jaar uitbrak, was terug te zien in veel van de inzendingen.
We zagen beelden van de oorlog en van de gevolgen hiervan. Er waren fotografen die met hun camera aan het front stonden, maar ook fotografen die de stroom vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland vastlegden. Niet alleen vluchtelingen uit Oekraïne werden in beeld gebracht, ook de vele vluchtelingen die in de zomer wekenlang buiten verbleven onder erbarmelijke omstandigheden voor het aanmeldcentrum in Ter Apel. In 2022 werden ook de coronamaatregelen langzaam versoepeld na een harde lockdown. Uiteindelijk vervielen de laatste maatregelen in maart 2022. Sportevenementen vonden weer plaats met publiek, de theaters gingen weer open en er kon weer worden gereisd. Al deze onderwerpen kwamen voor in de vele inzendingen.

De jury koos dit jaar unaniem voor de indrukwekkende serie ‘ruïnes voor de vrijheid’ die Eddy van Wessel het afgelopen jaar maakte van de oorlog in Oekraïne. De beelden maakten diepe indruk op de jury: ‘Iedere foto slaat een nagel in je ziel en bij het zien van het volgende beeld  gaat deze steeds een stukje dieper’.  De fotograaf brengt de slachtoffers van de oorlog in beeld met veel respect en discretie. Er zit een mooie gelaagdheid in de beelden en iedere foto in de serie is goed, urgent, compleet en vertelt een nieuw verhaal. Deze fotograaf verstaat zijn vak. Aldus de jury.

Daarom wint Eddy van Wessel met deze fotoserie de Zilveren Camera 2022. 

Natalia Toret– voorzitter van de jury, Zilveren Camera Januari 2023 

DE FOTOGRAAF

EDDY VAN WESSEL