3E PRIJS – NATUUR EN WETENSCHAP – LOEK BUTER – WIER VAN HIER
3E PRIJS – NATUUR EN WETENSCHAP – LOEK BUTER – WIER VAN HIER
Op de Noordzee zijn pilotprojecten van start gegaan om offshore zeewierboerderijen te kunnen realiseren tussen windmolenparken. De lokale zeewierindustrie staat vooralsnog in de kinderschoenen – het merendeel van alle eetbare zeewieren komt van oudsher uit Azië. Om zeewierkweek in Nederland rendabel te maken werken bedrijven en kennisinstellingen sinds enige jaren intensief samen.
Zeewier kan veel voedingsstoffen opnemen uit de omgeving en zit daardoor boordevol anti- oxidanten, mineralen, vitamines en eiwitten. Onder de juiste omstandigheden groeit het razendsnel. De wereldbevolking groeit ook snel terwijl de landbouw tegen zijn grenzen aanloopt. Kan zeewier gaan dienen als alternatieve voedingsbron? In verschillende media wordt het al gepresenteerd als ‘het groene goud’.
In opdracht van: National Geographic Magazine