Ik ben Rob Engelaar, 40 jaar, en woon in het Brabantse Mierlo. Sinds 2016 werk ik fulltime als freelance fotograaf voor onder andere ANP, het Financieele Dagblad en het Algemeen Dagblad. Mijn passie voor fotojournalistiek begon in 2009, toen ik als hobby foto’s ging maken. Door mijn creatieve studies aan het Grafisch Lyceum Eindhoven en de Hogeschool voor de Kunsten heb ik mijn interesse verder ontwikkeld, waarna ik mij richtte op nieuwsfotografie met de focus op 112-fotografie.
Het verhaal achter de beelden
Op 8 december vorig jaar viel het regime van Bashar al-Assad in Syrië, waarmee een einde kwam aan een langdurige, bloedige burgeroorlog. Wereldwijd barstten spontaan vreugdefeesten los, ook in Utrecht. Kort nadat de eerste feestvierders zich verzamelden op het Domplein, belde de redactie van ANP en vroeg mij direct naar Utrecht te komen.
Uitdagingen op straat
De spontaniteit van het feest leidde tot logistieke uitdagingen: de stad was niet voorbereid op de grote mensenmassa, wat resulteerde in moeilijkheden bij het vinden van een parkeerplek en het navigeren door een menigte van ruim tienduizend mensen. Daarnaast zorgde een overbelast telefoonnetwerk voor technische problemen bij het wegsturen van mijn foto’s.
Kracht en eer in een foto
Wat voor mij een krachtige foto maakt, is de eerlijkheid, technische precisie en de emotie die duidelijk voelbaar is. Ik probeer altijd met respect om te gaan met mijn onderwerpen en houd daarbij vast aan journalistieke waarden, ook bij ethische dilemma’s. De Zilveren Camera betekent voor mij een eerbetoon en erkenning voor bijzondere foto’s; mijn eerste nominatie op dit gebied vormde dan ook een belangrijk keerpunt in mijn carrière.
Toekomst
Voor de toekomst zie ik de fotojournalistiek als een dynamisch en veranderend vak, waarin naast creativiteit en doorzettingsvermogen ook de inzetbaarheid van unieke menselijke waarneming centraal blijft staan. Mijn advies aan jonge fotografen is: blijf jezelf voortdurend ontwikkelen, netwerken en vooral in jezelf geloven.