3e plaats documentair internationaal (serie)

Subjectio

Landen die niet tot de EU en de NAVO behoren, bevinden zich in een grijze zone, ingeklemd tussen de geopolitieke belangen van het Westen en Rusland. Oneigenlijk gebruik van democratie en vertrouwen in de overheid, van media, cultuur, geschiedenis en religie houden vooruitgang tegen.

Foto 1
In Skopje (Macedonië) wonen vakbondsleden een bijeenkomst bij ter ere van de Dag van de Arbeid, 1 mei 2017.

Foto 2
In Podgorica (Montenegro) toont sommelier Djana Boljevic een plattegrond van de wijngaard Plantaze, in handen van de overheid. Rusland heeft de import van Montenegrijnse wijn van de Plantaze-wijngaard verboden nu het Montenegrijnse parlement wil stemmen voor toetreding tot de NAVO, 26 april 2017

Foto 3
Een politicus inspecteert een ziekenhuis dat in 2014 tijdens de bezetting door Russische separatisten was verwoest. Sloviansk (Oekraïne), 15 september 2017

Foto 4
Er ontstaan vechtpartijen tussen voor- en tegenstanders van toetreding tot de NAVO door Montenegro, als de parlementaire meerderheid deze toetreding ratificeert op 28 april 2017.

Foto 5
Omstanders en Oekraïense militairen wonen op 8 september 2017 in Melekyne (Oekraïne), herdenkingsbijeenkomsten bij voor de Tweede Wereldoorlog. Gevechten tussen Oekraïense strijdkrachten, door Russische propaganda omschreven als fascisten, en Russische separatisten, gaan 40 kilometer verderop gewoon door.

 

DE FOTOGRAAF

Pierre Crom