3e plaats documentair nationaal (serie)

Leven met Elektrosensitiviteit

Elektrohypersensitiviteit, ook wel EHS genoemd, is een aandoening waarbij men overgevoelig is voor straling en hier ziek van wordt of diverse klachten van krijgt. In Nederland is het nog geen erkende ziekte of aandoening, maar in andere landen, zoals Noorwegen en Zweden, wel.

Foto 1
Jan, 77 jaar, woont al meer dan negen jaar in een caravan op het terrein bij een boer in Zeewolde. Jan heeft EHS en wordt ziek van alles waar stroom door loopt. Hij gaat alleen nog terug naar zijn flat om te wassen en te douchen. Hij ervaart zijn flat als een magnetron.

Foto 2
Maria van Tongeren, 71 jaar, heeft sinds 2001 last van straling. Ze woonde eerst in het centrum van Amsterdam, maar daar was het niet meer vol te houden door de zendmasten schuin tegenover haar huis. Ze woont nu in Zaanstad, waar zich echter een UMTS-mast op de nabije kerktoren bleek te bevinden.

Foto 3
Dinette Keulen doet haar boodschappen met over haar hoed stralingwerend gaas van roestvrijstaal. Onder haar kleren draagt ze een dunne blouse en een broek van stralingwerende stof, met hieronder katoen met koper en zilver verweven.

Foto 4
Wally Verboog (61 jaar) merkte al ruim dertig jaar geleden dat zij gevoelig was voor Elektro Magnetische Velden (EMV) en daar gezondheidsklachten van kreeg. Om auto te rijden moet ze in een gewaad gewikkeld zijn om de straling tegen te houden.

Foto 5
Henk de Moei heeft sinds 2005 in zijn woonkamer twee klamboes met zilverdraad hangen: een om in te slapen en een om in te leven. Deze werken als een kooi die elektromagnetische straling buitensluit.

DE FOTOGRAAF

Koen Verheijden