Winnaar Paul Peters Fotoprijs 2017

Geluk(t)

Vluchtelingen worden, vaak na jaren, herenigd met hun familie op Schiphol.

Voor haar afstudeerproject Geluk(t), aan de Fotoacademie, koos Selma voor het fotograferen van vluchtelingen, die na vele beproevingen, uitdagingen en omzwervingen worden herenigd met hun familie. Ze wil voorbij de nummers, statistieken en oordelen. Dit zijn allemaal mensen; vaders, moeders en kinderen. Selma geeft de emoties weer die ontluiken in de mensen voor haar lens. Dichtbij en intiem. 

Verbinding en menselijkheid staan voorop in haar werk. Selma is altijd op zoek naar dat ene ultieme moment dat beeld en emotie samenkomen. Ze vangt graag het verhaal van de meest bewogen momenten van mensen. Het zijn de ingrijpende veranderingen die ontroeren en ontwapenen. Leven verpakt in liefde, hoop en geluk. Haar focus ligt op het vastleggen van grote gebeurtenissen: een nieuw begin zoals een bruiloft, een kennismaking zoals een geboorte en een hereniging van mensen die elkaar door omstandigheden moesten loslaten. Vanuit oprechte interesse, betrokkenheid en persoonlijke thema’s kiest ze haar projecten.

Juryrapport

De prijs is gewonnen door de serie Geluk(t) vanSelma van der Bijl.
De serie is opgebouwd uit een aantal ongepolijste, ijzersterke foto’s waar je kippenvel van krijgt. We zien het eerste emotionele contact tussen asielzoekers – mannen, vrouwen en kinderen – die na jaren herenigd worden met hun verwanten. Het is nog immer een urgent onderwerp. De beelden zijn gemaakt in de aankomsthal op Schiphol. De fotograaf zit dicht op de huid van de mensen, zonder hierbij de broosheid van het precaire moment geweld aan te doen. Het is een liefdevol gemaakte reeks foto’s waar Paul Peters u tegen zou hebben gezegd.

DE FOTOGRAAF

Selma van der Bijl