Paul Peters Fotoprijs

Paul PetersDe Zilveren Camera is een samenwerking aangegaan met het Paul Peters Fonds. Paul Peters was een geëngageerd fotograaf die onlangs overleed. We houden zijn naam in ere met de Paul Peters Fotoprijs voor sociaal geëngageerde fotografie. Deze prijs is mede tot stand gekomen op initiatief van de Socialistische Partij. Sociaal geëngageerde fotografie stelt – door onderwerpkeuze, vorm, werking of intentie – scherp op maatschappelijke betrokkenheid, de strijd tegen onrecht en hoopvolle oplossingen van maatschappelijke problemen in brede zin.

Jurering en prijzengeld
De jury van het Paul Peters Fonds zal aanschuiven bij de jurering van de ingezonden foto’s en maakt daar zelf de keuze wie de Paul Peters Fotoprijs wint. “Die jury bemoeit zich niet met de jurering van de Zilveren Camera”, zegt Marcel Molle, voorzitter van stichting Zilveren Camera. Omgekeerd heeft de Zilveren Camera geen zeggenschap over de keuze van de winnaar van deze prijs. Aan de Paul Peters Fotoprijs is een geldprijs van 2.500 euro aan verbonden. Daarnaast krijgt de winnaar een foto-opdracht ter waarde van nog eens 2.500 euro.

Winnaars 2017

Eerste prijs: Selma van der Bijl – Geluk(t)
Tweede prijs: Carla Kogelman – Because of Pink
Derde prijs: Floor Fortunati – Melk in de meterkast

Inzenden 2017
Wie inzendt voor de Zilveren Camera kan ook kans maken op de Paul Peters Fotoprijs. In aanmerking komen series/reportages van minimaal vijf foto’s. Ook moet er een toelichting op het onderwerp van de reportage bijgevoegd worden van maximaal 200 woorden. Wil je meedingen, dan kun je dat aangeven tijdens het inzenden van je werk via de nieuwe inzendmodule.

Jury 2017
De jury voor de Paul Peters Fotoprijs bestaat uit:

Joost van den Broek (winnaar ZC 2011)
Cigdem Yuksel (winnaar ZC 2016)
Theo Audenaerd (beeldredacteur Volkskrant)
Henk Wildschut (winnaar Kees Scherer Prijs voor beste Nederlandse fotoboek)
Ruud Rogier (fotograaf)