<p><p><!-- [et_pb_line_break_holder] -->

3e Plaats Prijs voor Storytelling

Maria I need your lovin’

Martijn van de Griendt: “Ik ontmoette Maria op straat in Eindhoven toen ik foto’s maakte voor mijn fotoboekSmokin’Boys Smokin’ Girls, over rokende jongeren. Maar Maria was aan het blowen. Ik sprak met haar en hoorde al snel dat er een bijzonder verhaal in dit fotogenieke meisje schuilde. Ze was als baby geadopteerd uit Brazilië, kreeg problemen met haar adoptieouders in Eindhoven, liep weg van huis en werd op haar elfde in een jeugdinstelling geplaatst. Ze kwam in aanraking met drugs, kreeg foute vriendjes en werd moeder op haar zestiende.”

De fotograaf volgde Maria uiteindelijk gedurende een periode van 10 jaar. Hij begon met het maken van Polaroidfoto’s en besloot later haar ook te filmen. De focus in dit project ligt vooral op de ontwikkeling van Maria in haar zoektocht naar erkenning en liefde in een maatschappij waarin Maria zich moeilijk aan weet te passen. Van de Griendt richt zich vooral op haar hunkering naar een zo normaal mogelijk leven, naar ‘huisje-boompje-beestje’.

Maria I Need Your Lovin’ is gepubliceerd als multimedia-project met een film, een fotoboek, posters, een fysieke (mini)tentoonstelling en publicaties op websites en in andere media.

Juryrapport

Maria, I Need Your Lovin’ van Martijn van de Griendt verdient dit jaar de derde plek. Het project bestaat uit een fotoboek en een documentaire uitgezonden bij de publieke omroep. De wanhopige zoektocht van Maria naar liefde in haar leven is ontroerend, en de band die zij in tien jaar tijd met de fotograaf opbouwt, verweeft zich daarmee op intrigerende wijze. Dit is een goed voorbeeld van een project dat niet bedenken is, maar alleen maar zo kan groeien.

DE FOTOGRAAF

Martijn van de Griendt