<p><p><!-- [et_pb_line_break_holder] -->

Winnaar Prijs voor Storytelling

The Island of the Colorblind

Pingelap is een piepklein tropisch eiland in de Stille Oceaan, dat deel uitmaakt van Micronesië. In 1775 werd het getroffen door een tyfoon en de toenmalige heerser, Nanmwarki Mwanenihsed, was een van de twintig overlevenden. Hij was drager van het gen dat achromatopsie veroorzaakt, een zeldzame vorm van volledige kleurenblindheid die ervoor zorgt dat je de wereld in zwart-wit of een variatie van grijstinten ziet. Een wereld zonder kleur. Na vier generaties had het gen zich verspreid over de meerderheid van de bevolking op het geïsoleerde eiland.

In het spoor van de fascinatie van de fotografe voor hoe genetica de samenleving vorm en kleur geeft, reisde ze af naar Pingelap voor dit project. Ze documenteerde het leven van de bewoners met achromatopsie en wilde een voorstelling maken van het leven zonder kleur. Hiertoe experimenteerde ze met diverse technieken, camera’s, materialen en processen. Het resultaat werd een reeks zwart-wit beelden in combinatie met een kleurrijke reeks infrarood beelden. Teruggekeerd in Nederland werkte ze met Nederlandse en Belgische mensen met achromatopsie die ze de zwart-wit beelden liet inkleuren. De expo ‘Het Eiland der Kleurenblinden’ is een installatie die zich verdiept in alles wat kleur met zich meebrengt.

Juryrapport

Met het winnende project van dit jaar, The Island of the Colorblind weet Sanne de Wilde het pionieren in vertelvormen te combineren met ingenieus experimenteren met technieken, zowel in de manier van fotograferen als van presenteren. Met een interactieve installatie, een goede videoregistratie en een fotoboek, vertelt zij het verhaal van de twee eilanden in Micronesië waar een uitzonderlijk hoog percentage van de bevolking lijdt aan de zeldzame genetische afwijking achromatopsie, totale kleurenblindheid. De Wilde heeft op innovatieve wijze een in de kern journalistiek verhaal voelbaar weten te maken, waardoor het de gebeurtenis ontstijgt.

DE FOTOGRAAF

Sanne de Wilde