PERSBERICHTEN

Hier kun je alle persberichten vinden van Stichting De Zilveren Camera

JUBILEUM ZILVEREN CAMERA VEREERD MET BEZOEK VAN KONING WILLEM-ALEXANDER

Hilversum, 17 november 2018 – Het 70-jarige jubileum van de Zilveren Camera dat op 1 februari aanstaande wordt gevierd krijgt hoog bezoek. Koning Willem-Alexander woont de uitreiking bij waarin de beste nieuwsfoto’s van 2018 worden bekroond en bezoekt als eerste de tentoonstelling in Museum Hilversum.

“We zijn blij dat de koning dit heugelijke feit met ons en alle vakbroeders wil vieren’, aldus Marcel Molle, voorzitter Stichting De Zilveren Camera. “De band met het huis van Oranje gaat ver terug. De grootvader en vader van de koning waren nauw betrokken bij de Zilveren Camera. Beide reikten diverse malen de Zilveren Camera uit.”

Programma
Tijdens de uitreiking worden naast de Canon Zilveren Camera ook de Prijs voor Storytelling, de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar en de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie uitgereikt. Ook worden 15 categoriewinnaars geëerd.

De gasten worden geïnspireerd door verschillende sprekers. Zo is Magnum fotografe en journaliste Newsha Tavakolian vanuit Teheran aanwezig en kunnen de gasten een bijdrage van de Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg verwachten. De uitreiking wordt gepresenteerd door Humberto Tan en vindt plaats in Gooiland, Hilversum.

Direct na de uitreiking bekijkt de koning als eerste de ruim 200 winnende werken in Museum Hilversum, waar hij wordt rondgeleid door diverse winnaars. Aansluitend gaan de deuren open voor het publiek.

EDUCATIE VOOR FOTOGRAFEN: DE LOUIS ZAAL MEESTERKLAS VAN START

Hilversum, 21 november 2018 – In de huidige snelle tijd van korte flitsende beelden dreigen langlopende fotojournalistieke projecten het onderspit te delven. De Louis Zaal Meesterklas is een educatief ontwikkelingsprogramma voor Nederlandse, of in Nederland werkzame, fotografen. De bedoeling is fotografen te stimuleren om op projectmatige basis maatschappelijk relevante thema’s vast te leggen. Bij de uitvoering van het programma betrekken we fotojournalistieke organisaties en zetten we ons netwerk in om de deelnemers te stimuleren, te scholen en te begeleiden bij het maken en openbaar maken van een reportage of serie.

Over Louis Zaal
Louis Zaal (1956-2016) was in 1985 een van de oprichters van Hollandse Hoogte, het eerste bureau dat zich op Nederlandse fotografie richtte. Louis was sterk betrokken bij de fotografie in Nederland en geëngageerde kwaliteitsfotografie had zijn voorkeur. Hij maakte zich hard voor goede fotografie in kranten en tijdschriften, hij streed voor een goede positie van Nederlandse fotografen en was voorvechter van goede Nederlandse fotografie in het algemeen, van verhalen met inhoud en diepgang, reportages die gemaakt werden met betrokkenheid.

Over de Meesterklas
In zijn geest zijn wij de Louis Zaal Meesterklas gestart. Om te benadrukken dat het gaat om fotografie over een Nederlands onderwerp, of een voor Nederland relevant onderwerp, noemen we het Meesterklas. In samenwerking met Stichting De Zilveren Camera zetten we een educatief programma op om fotografen die iets willen leren of hulp nodig hebben bij het maken van een documentair, verhalend fotoproject te begeleiden. Hetgeen moet uitmonden in een expositie en publicatie.

Voor wie is de Meesterklas?
Iedere Nederlandse, of in Nederland werkzame, professionele fotograaf die een idee heeft voor een langlopende reportage, fotografisch project, met maatschappelijk relevantie, wordt uitgenodigd om dat in te sturen.

Inschrijving en inschrijfdatum
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor 6 januari 2019 via: inzending@louiszaalmeesterklas.nl. Inschrijven gaat door het opsturen van een plan van aanpak (1 A4), een portfolio (circa 15 foto’s) en een motivatie inclusief hulpvraag/of ontwikkelbehoefte (1 A4). Een selectiecomité beoordeelt de aanvragen en kiest op basis van de leervraag, het idee en motivatie, vijf deelnemers. 

Bekendmaking van de vijf gekozen deelnemers zal eind januari/begin februari 2109 zijn.

We erkennen dat het beroep fotograaf steeds meer vraagt om een breed scala aan verhaalvormen. Hoewel uw inzending een reeks (stilstaande) foto’s moet bevatten, kunt u daarom ook andere manieren indienen als onderdeel van de inzending. Dat kan audio, video, VR of een ander visueel medium zijn.

Louis Zaal Meesterklas is een initiatief van Wendelien Schmidt, Natalia Toret, Damar Jansse en Truida Gerritsen. Eike den Hertog is projectmanager, Marieke van der Velden en Marc Prüst zijn de meesters en Marcel Molle bestuurslid. 

De Louis Zaal Meesterklas kwam tot stand dankzij een bijdrage van Het Pictoright Fonds

NSP Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar

DEN HAAG, 13 NOVEMBER 2018 – De Stichting Nederlandse Sport Pers en het bestuur van Stichting De Zilveren Camera zijn het eens geworden over één nationale Sportfoto van het Jaar. De beide stichtingen bundelen de krachten om in gezamenlijkheid voortaan de Sportfoto van het Jaar uit de waaier van groots en meeslepend sportbeeld te kiezen.

Op vrijdag 9 november ondertekenden voorzitter Marcel Molle namens de Zilveren Camera en algemeen secretaris Gerard den Elt namens NSP in Museum Hilversum de overeenkomst.

Afgesproken is dat de prijs formeel de naam NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar zal dragen. Beide stichtingen leveren een lid van de jury, die wordt aangevuld met de winnaar van het voorgaande jaar of het jaar dáárvoor. Komend jaar zijn dat Michael Kooren, Jerry Lampen en Jiri Büller, als winnaar van de Sportfoto van het Jaar 2017.

Hun keuze voor 2018 zal worden gepresenteerd tijdens het NSP Sport & Media Nieuwjaarsdiner, dat (onder voorbehoud) wordt gehouden op maandag 28 januari 2019. Over de locatie doen we later nadere mededelingen. Dat gebeurt enkele dagen voor de officiële uitreiking van de Zilveren Camera. Deze uitreiking vindt plaats op vrijdag 1 februari 2019 in theater Gooiland in Hilversum. De Zilveren Camera viert dan het 70-jarig jubileum met een zeer bijzondere bijeenkomst.

Cameraland heeft zich als sponsor van de ‘oude’ sportfoto van de NSP meteen als sponsor verbonden aan de nieuwe prijs en heeft besloten om het prijzengeld flink op te schroeven, mede om het belang van de nieuwe nationale Sportfoto van het Jaar te onderstrepen.

De winnaar krijgt een waardecheque van €2.500. De nummer twee krijgt een cheque van €1.000, nummer drie ontvangt een cheque van €500. Daarnaast stelt Cameraland de felbegeerde Kristallen Camera ter beschikking, die eerder werd gewonnen door Klaas-Jan van der Weij (2014), Koen Suyk (2015), Eric Verhoeven (2016) en Jiri Büller (2017).

De nieuwe prijs heeft tal van voordelen. Ten eerste is er voor het eerst in jaren weer één gezamenlijke prijs, in plaats van zowel een NSP- als een Zilveren Camera-Sportfoto van het Jaar. Ten tweede kunnen we gezamenlijk met kracht de sportfotografie etaleren en propageren. En ten derde is dit een belangrijke impuls voor de sportfotografen, die te maken hebben met zeer moeilijke marktomstandigheden.

“Sportfotografen krijgen met deze nieuwe, gezamenlijke fotoprijs een breed nationaal podium om hun vakmanschap te etaleren’’, zegt Gerard den Elt, algemeen secretaris van de NSP. “Sport én media kunnen niet zonder de verstilde prachtbeelden van hoogte- en dieptepunten, van drama en euforie op en rond het sportveld, in de stadions, de sporthallen, op de ijsbanen en andere ontmoetingsplaatsen van atleten. Zeker nu sportfotografen het erg moeilijk hebben en de markt hun vakmanschap soms onvoldoende waardeert, is het van het grootste belang dat de sportfotografie zich groots manifesteert. NSP en de Zilveren Camera zullen zich daarvoor de komende jaren zij aan zij inspannen. Dankzij de genereuze steun van onze partner Cameraland zijn we ook in staat het prijzengeld voor fotografen flink op te schroeven.”

“Met deze samenwerking hopen wij meer sportfotografen aan te sporen om in te zenden. Het beste beeld kan alleen winnen als het ook daadwerkelijk ingezonden wordt! Het is goed dat de sportfotografen met hun inzending weer meedingen naar de Canon Zilveren Camera. We zien het als onze taak om ook de sportfotografie onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Sport wordt door veel mensen gekeken en beoefend, er is hiermee een grote groep die interesse heeft in deze tak van sport binnen de journalistiek. Wij hopen met deze prijs dan ook sportfotografie meer te verbinden met de kijker,’’ aldus Marcel Molle, voorzitter van Stichting De Zilveren Camera.

 

 

Publieksprijs

DE ZILVEREN CAMERA EN CAMERANU.NL INTRODUCEREN PUBLIEKSPRIJS

Hilversum, 8 november 2018 – Stichting De Zilveren Camera breidt prijzenpalet uit met de Zilveren Camera Publieksprijs. Dit jaar kan het publiek voor het eerst stemmen op haar favoriete foto bij de Zilveren Camera. De jury van deze nieuwe prijs bestaat uit: Birgit Donker (directeur Nederlands Fotomuseum), Sanne Donders (fotograaf) en Humberto Tan (presentator). Zij maken een eerste selectie uit het ingezonden werk waar het publiek zowel online als in Museum Hilversum op kan stemmen. De foto met de meeste stemmen wint de Zilveren Camera Publieksprijs. 

De Zilveren Camera
De Zilveren Camera is de Nederlandse prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie en wordt sinds 1949 uitgereikt.

Samenwerking
De Publieksprijs is een initiatief van Stichting De Zilveren Camera en CameraNU.nl. Henri van Rheenen van CameraNU.nl: “een samenwerking als deze past goed binnen onze visie waarin het maken en delen van mooie beelden een belangrijke rol speelt, zodat deze inspirerend kunnen werken voor andere fotografen. Belangrijk daarbij is het verhaal passend bij het beeld. De link met de Zilveren Camera is zo snel te maken.”

We zijn blij met deze nieuwe prijs. Dankzij de samenwerking met CameraNU.nl kunnen we een breder publiek betrekken”, aldus Marcel Molle, voorzitter van de Zilveren Camera. De maker van de winnende foto ontvangt waardebonnen ter waarde van € 1.500 te besteden bij CameraNU.nl.

Vakjury
Tot dit jaar was er alleen een vakjury om de ingezonden foto’s te beoordelen. Deze vakjury bepaalt nog steeds wie de beste foto-journalistieke foto van 2018 heeft gemaakt en wie naar huis gaat met de felbegeerde Zilveren Camera. Maar met de komst van de Publieksprijs krijgt het grote publiek van 23 januari tot medio maart ook de mogelijkheid zijn stem te laten horen. Op 31 maart 2019 wordt de eerste Zilveren Camera Publieksprijs uitgereikt.