Veelgestelde vragen

In welke categorie stuur ik mijn foto in? Hoort een portret van Dafne Schippers bijvoorbeeld thuis in de categorie Sport of Mensen in het nieuws?
Je stuurt je werk in in de categorie die het beste past bij het werk. In dit voorbeeld kan het zijn dat Dafne Schippers niet zozeer als sportvrouw maar als persoon in het nieuws is geweest. In dat geval zal het portret beter passen bij Personen in het Nieuws. Als het portret direct gerelateerd is aan haar sportieve activiteiten, past het beter bij de categorie Sport.

Is het noodzakelijk dat de foto gepubliceerd is geweest?
Nee. Het uitgangspunt van de wedstrijd is dat alleen professionele fotografen deel kunnen nemen. Het is daarnaast niet noodzakelijk dat werk gepubliceerd is geweest. Wel gaat de organisatie ervan uit dat het werk door een professional is gemaakt met de intentie het werk te publiceren.

Ik werk in JPEG en bewaar geen archief. Is dat een probleem?
De organisatie vraagt originele en onbewerkte bestanden op om te controleren of er geen niet-toegestane bewerkingen hebben plaatsgevonden. Mocht je geen archiefbeeld beschikbaar hebben, dan zal de organisatie op andere wijze pogen je werk te beoordelen. Bij twijfel zal je werk gediskwalificeerd worden.

Ik heb een mooi portret gemaakt, maar heb geen quitclaim. Kan ik desondanks inzenden?
Als je twijfelt (als maker), probeer dan alsnog contact op te nemen met de geportretteerde en goede afspraken te maken. Zeker bij gevoelige onderwerpen zijn heldere afspraken erg belangrijk.
Belangrijk is dat de verantwoordelijkheid voor publicatie bij de maker ligt en niet bij de Zilveren Camera.

Kan de jury mijn enkele foto of serie overhevelen naar een andere categorie?
De jury mag dit doen, maar alleen onder zeer strenge voorwaarden. Dit gebeurt slechts bij hoge uitzondering. Ga hier dus bij het inzenden van je werk niet van uit, maar kies de categorie die het beste past bij je werk. De jury haalt nooit enkele beelden uit series om deze apart te kunnen bekronen.

Ik heb een serie van 15 foto’s en kan niet kiezen. Kan ik advies krijgen?
Nee, het is de verantwoordelijkheid van de inzendende fotograaf om de juiste selectie te maken.

Kan ik insturen als ik al weet dat ik 1 februari niet in Hilversum kan zijn?
Ja, maar je aanwezigheid als prijswinnaar wordt zeer op prijs gesteld tijdens dit belangrijke evenement.

IPTC
In de IPTC informatie zet je de naam van de fotograaf (NAW gegevens). Datum van de foto en eventueel een beschrijving. De volgorde van de foto’s voor series plaats je niet in de IPTC gegevens maar in de omschrijving bij de .jpg foto’s bij voorkeur doe je dit numeriek (foto 1, foto 2 etc).

Definitief inzenden
Je inzending is pas definitief als je in de inzendmodule (wedstrijd.zilverencamera.nl) onderaan de laatste pagina op de knop ‘inzending versturen’  klikt.

Wanneer weet ik of ik genomineerd ben?
De aankondiging van de genomineerden is live te volgen via social media. Datum en tijdstip volgen later. De aankondiging vindt plaats in Museum Hilversum.