PRIJZEN

Fotografen die inzenden voor de Zilveren Camera kunnen bij hun inzending aangeven of ze tevens willen meedingen naar diverse bijzondere prijzen die worden toegekend.
Canon Zilveren Camera
De foto of serie die in de ogen van de jury zowel fotografisch als in journalistiek opzicht het afgelopen jaar het best vertegenwoordigt.

Prijs voor Storytelling
Multimediale projecten die buiten de categorieën van de Zilveren Camera vallen, kunnen ingestuurd worden voor de Prijs voor Storytelling. Hiervoor geldt een aparte inzendprocedure.

De jury van de Prijs voor Storytelling reikt dit jaar voor de tweede keer drie prijzen uit voor deze wedstrijd. De prijs hoopt ruimte te scheppen voor nieuwe ontwikkelingen in de fotojournalistiek en documentaire fotografie.

”De winnaar is bij voorkeur een pionier: iemand die verhaal, vorm en techniek het sterkst combineert, en daarmee nieuwe wegen voor het vertellen van maatschappelijk relevante verhalen met fotografie opent, zowel in vorm als qua publieksbereik.”

De wedstrijd staat open voor Nederlandse beroepsfotografen en fotografiestudenten en voor buitenlandse beroepsfotografen en fotografiestudenten die in Nederland wonen en werken of studeren. Ook beroepsfotografen die niet zijn aangesloten bij een beroepsvereniging kunnen deelnemen. Er geldt geen leeftijdsgrens.

De jury kent een hoofdprijs toe, bestaande uit een geldprijs van € 5.000 en twee nominaties. De drie projecten worden (deels) getoond in Museum Hilversum als onderdeel van de Zilveren Camera expositie en worden opgenomen in het Zilveren Camera jaarboek.

NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar
We zijn een samenwerking aangegaan met de Nederlandse Sport Pers. Vanaf nu heet onze categorie sport enkel: de NSP/Zilveren Camera sportfoto van het Jaar. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

Paul Peters Fotoprijs
Voor de Paul Peters Fotoprijs voor sociaal geëngageerde fotografie komen series en reportages van minimaal vijf foto’s in aanmerking, vergezeld van een toelichting van maximaal 200 woorden. Bij het inzenden van het werk via de inzendmodule dienen deelnemers aan te geven naar deze prijs te willen meedingen.

Zilveren Camera Publieksprijs
Ook dit jaar kan het publiek mee stemmen voor de publieksprijs. Vanuit de Zilveren Camera jury wordt er uit de shortlists van de diverse categorieën 10 foto’s of series die naar hun smaak en oordeel voor een breed publiek toegankelijk zijn. Op deze 10 foto’s kan gedurende de expositie-periode door het publiek gestemd worden en de winnaar krijgt in het afsluitende weekend feestelijk €1.500,- aan waardebonnen te besteden bij onze sponsor CameraNU.